Babićev vozač uputio zahtev Vrhovnom kasacionom sudu zbog presude za nesreću

Vesti 21. feb 202215:26 11 komentara
N1

Beograđanin Dejan Stanojević (37), vozač bivšeg direktora "Koridora Srbije" Zorana Babića, podneo je vanredni pravni lek na pravosnažnu presudu Apelacionog suda u Nišu iz decembra prošle godine, kojom mu je zbog teškog dela protiv bezbednosti javnog saobraćaja izrečena kazna zatvora od četiri godine i šest meseci.

Kako je saopštio njegov branilac, a prenosi Nova.rs, advokat Slavoljub Milošević Vrhovnom kasacionom sudu podneo je zahtev za zaštitu zakonitosti protiv drugostepene odluke.

Povezane vesti

„Vanredni pravni lek podneli smo zbog jedinog osnova predviđenog za primenu zahteva za zaštitu zakonitosti, a to je, kako smatramo, da je drugostepeni sud prekoračio ovlašćenja prilikom preinačenja prvostepene odluke izričući strožu kaznu. Stava smo da pravosnažnom presudom nije ostvarena pravednost i srazmernost između učinjenog krivičnog dela i težine krivične sankcije koja je izrečena mom branjeniku“, kazao je Milošević.

Stanojević je 22. aprila prošle godine prvostepeno osuđen na tri godine i deset meseci zatvora zbog saobraćajne nesreće na naplatnoj rampi kod Doljevca, u kojoj je stradala jedna, a povređene su još četiri osobe, među kojima i Babić. On je 31. januara 2019. godine izazvao udes u kojem je poginula Stanika Gligorijević (52) iz okoline Knjaževca.

Kako je utvrđeno tokom istrage, Stanojević je službenom „škodom superb“, krećući se iz pravca Niša ka Grdelici brzinom od 93 kilometra na čas udario u „opel astru“, koja je bila na kanalu ispred njega usled čega se ona odbila i udarila u zadnji deo „folksvagen pasata“, koji je napuštao rampu.

Od siline udarca, Stanika, koja je bila na zadnjem sedištu „opela“, je poginula na licu mesta, njena sestra Mirjana Aleksić, koja se nalazila na mestu suvozača, zadobila je teške povrede opasne po život, a teško je povređen i Babić, koji je bio na zadnjem sedištu „škode“. Takođe, teške telesne povrede zadobio je i vozač „pasata“ Stanoje Stanković, dok je Srđan Aleksić koji je upravljao „astrom“ lakše povređen.

Na prvostepenu presudu žalbe su uložili Osnovno javno tužilaštvo, koje je za Stanojevića tražilo pet godina robije i njegov branilac Slavoljub Milošević, sa zahtevom da se prvostepena presuda ukine i predmet vrati na ponovno odlučivanje.

Apelacioni sud usvojio je žalbu Osnovnog javnog tužilaštva izjavljenu na prvostepenu presudu i izrekao mu strožu kaznu. Ostale žalbe su odbijene kao neosnovane. Potvrđena je i mera bezbednosti zabrane upravljanja motornim vozilom u trajanju od četiri godine.

Vanredni pravni lek ne odlaže izvršenje sudske odluke, tako da će Stanojević biti upućen na izdržavanje kazne.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare