Baja Mali Knindža nastupa u Novom Sadu, brojni komentari na društvenim mrežama

Vesti 07. nov 202222:09 207 komentara
N1

Baja Mali Knindža, poznat po hitu "Ne volim te Alija zato što si Balija" nastupiće u Novom Sadu, Evropskoj prestonici kulture, sa bendom Minđušari, poznatim po hitu sa Borom Čorbom "E moj druže zagrebački", kao i "Armija Srpska i jednom zauvek sve će da vas smrska" na SPENS-u, inače javnom gradskom preduzeću, 18. novembra, na Dan pada Vukovara u čijem je rušenju učestvovao i Novosadski korpus.

„Volim ovaj grad, volim Novi Sad“ piše na plakatima koji najavljuju koncert Baje Malog Knindže (Mirko Pajčin), koji se mogu videti na najprometnijim mestima u glavnom gradu Vojvodine. Upravo ovaj slogan, ali i sam koncert Baje Malog Knindže, čiji je muzički opus pretežno nacionalistički, izazvao je brojne komentare Novosađana na društvenim mrežama. Dok jedni smatraju da bi koncert trebalo zabraniti, drugi su stava da svako ima pravo da održi koncert ili da na njega ide, te da su zabrane, čak i koncerata sa nacionalističkim pesmama nedemokratski čin u društvu koje pretenduje da bude demokratsko.

POVEZANE VESTI

Dok su neki samo delili plakat na svom zidu uz podsećanje da je Novi Sad Evropska prestonica kulture, baš ove 2022, drugi su ogorčeno komentarisali.

„Gledam rasprave oko predstojeće bljuvotine od koncerta. Kažu, Novi Sad je srpski grad i ima Baja tu da peva. Pa i Knin je bio srpski kad su ga Baja i Minđušari branili. Pa nekako mi jezivo kad takvi svojataju naš grad“, kazao je reditelj Aleksandar Karišik.

Novinar Igor Mihaljević, pak, smatra da Baja Mali Knindža ima svako zakonsko i moralno pravo da nastupi u Novom Sadu.

„Sramno je, i na brojne načine štetno, na bilo koji način onemogućiti građanina i umetnika Pajčina da ostvari svoje zakonsko pravo i o svom trošku i organizaciji nastupi u glavnom gradu Vojvodine”, smatra Mihaljević dodajući da je to pravo branio i “umetnici Ražnatović Svetlani“.

„Izuzetak mogu biti jedino nastupi u režiji gradskih, pokrajinskih i državnih institucija“, rekao je.

Mihaljević je nastavio:

„Da li ja to mislim da je kolega Pajčin vrstan umetnik i stvaralac? Ne. Da li su mu pesme notorno svekoljačko narcisoidno đubre koje pomaže publici da ostane primitivna i pokvarena? Da. Da li bih ja, takav kakav sam, možda dobio preventivne batine na njegovom koncertu, bez realnog utemeljenja? Sasvim moguće. Zar nisu njegove krajiške pesme sve suprotno onome što je Novi Sad i Vojvodinu vremenom učinilo prosperitetnim, zbog čega su ti ljudi odlučili ovde da žive, barem oni koji nisu bežali životom? Jesu“.

Inače, protiv učiteljice u novosadskoj Osnovnoj školi „Vasa Stajić“, koja je na završnoj priredbi u junu mesecu đacima pustila pesmu Baje Malog Knindže „Ne volim te Alija zato što si Balija“ pokrenut je disciplinski postupak. Prosvetna gradska inspekcija, po nalogu Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje izvršila je inspekcijski nadzor nad Osnovnom školom “Vasa Stajić”, dok je gradski sekretarijat za obrazovanje osudio ovaj incident.

Ista ova pesma, sva je prilika, zapevaće se i na predstojećem novosadskom koncertu Baje Malog Knindže, koji će se održati u sportskom i poslovnom centru Novog Sada, koji se još uvek finansira iz gradskog budžeta od svih građana Novog Sada.

Koncert hrvatskog pevača Tomsona u čijem opusu takođe preovlađuju nacionalističke pesme 2018. u Rijeci zabranio je tadašnji riječki gradonačelnik Vojko Obersnel.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare