Balunović: Srbiji ćuške sa svih strana, sama je kriva za sve što joj se dešava

Vesti 21. jan 202311:21110 komentara

Od pritisaka da se prihvati sporazum o Kosovu, do pritisaka da se uvedu sankcije Rusiji, Srbija je u spoljnopolitičkom smislu sama kriva za sve što joj se u ovom trenutku dešava, rekao je u Novom danu Filip Balunović sa Instituta za filozofiju i društvenu teoriju. On objašnjava da se Srbija našla u situaciji da joj udaraju ćuške sa svih strana, a da ona ne zna gde da se okrene.

„To nije kriva ni Moskva, ni Vašington, ni Brisel, ni Evropski parlament. I to ne govorim samo o Vučićevoj vlasti. Govorim o prethodnih 15-ak godina. Od proglašenja kosovske nezavisnosti naovamo. Desi ti se tako nešto i ti sve karte baciš na Kosovo, i onda pukne nešto drugo i ti ne možeš da se snađeš. Pa naravno da ne možeš da se snađeš kada nisi obraćao pažnju“, istakao je Balunović govoreći o trenutnoj poziciji Srbije.

Kada su u pitanju pregovori o Kosovu i postizanje sporazuma, u šta su se uključili međunarodni emisari sa raznih strana, sagovornik N1 kaže da nije optimista.

Mišljenja je da ne može da se dođe do rešenja jer obe strane, i Beograd i Priština, ne žele da odstupe od svojih ultimativnih pozicija – Kosova kao dela Srbije i Kosova kao nezavisne države.

Ocenjuje kao validan argument kosovskog premijera Aljbina Kurtija da ne može da postoji zajednica srpskih opština, jer na Kosovu ne postoje ni albanske ni srpske opštine, već one sa albanskom ili srpskom većinom.

„To zanemaruje činjenicu da u nekoj opštini žive ne samo Srbi. Ovi odavde očekuje da se sever Kosova približi ili i vrati Beogradu. Priština želi da se sever približi Kosovu. I onda tu nema previše prostora kada su u pitanju ovi politički akteri“, kazao je Balunović.

Napominje da isticanjem severa Kosova, iako dve trećine srpskog stanovništva na Kosovu živi južno od Ibra, govori da našoj vlasti nije stalo do ljudi već do teritorije.

Gost Novog dana ubeđen je da Kurti neće prihvatiti pritisak od spolja da se ZSO formira i pita zašto bi pristao da mu neko određuje kako da organizuje deo svoje teritorije.

Kada je u pitanju pritisak na Srbiju da uskladi svoju spoljnu politiku sa evropskom i uvede sankcije Rusiji, Balunović naglašava da je Srbija mogla da bude neutralna u ovoj situaciji da je prethodnih 20 godina radila na svom statusu i spoljnoj percepciji.

„Sada je dovedena u pasivnu poziciju u kojoj dobija ćuške sa svih strana i ne zna gde da se okrene“, rekao je Balunović.

Prema njegovoj oceni, neutralna pozicija bi mogla da se brani da iza nje postoji debela podloga, ali ona ne postoji, a Srbije je, napominje, lebdeća.

Komentari

Vaš komentar