FOTO: N1 ispred konaka u Banjskoj gde je Kosovska policija navodno snimila Milana Radoičića

Vesti 27. sep 202315:05 36 komentara

Ekipa TV N1 nalazi se u selo Banjska na severu Kosova, gde se u nedelju desio oružani sukoba naoružane grupe s Kosovskom policijom. Reporterka N1 obišla je i gostinjski konak ispred manastira gde je načinjen snimak dronom na kojem se, kako tvrdi Kosovska policija, navodno nalazi potpredsednik Srpske liste Milan Radoičić.

Kosovski ministar unutrašnjih poslova Dželjalj Svećlja objavio je juče na Fejsbuku snimak sa nadzorne kamere, na kojem se vidi grupa napadača u konaku izvan zidina manastira Banjska, među kojima je, prema Svećljinim rečima, i Milan Radoičić.

N1
N1
N!
N1
N1
N1

Svećlja je optužio predsednika Srbije Aleksandra Vučića, da preko Srpske liste i Radoičića, stoji iza, kako je rekao, terorističke akcije protiv pravnog i ustavnog poretka Kosova.

„Dakle, Srpska lista svoje učešće na Kosovu vidi samo na teroristički način. Nisu uspeli“, dodao je Svećlja.

Na tvrdnje kosovskog ministra reagovao je šef diplomatije Srbije Ivica Dačić koji je jutros izjavio da snimak na kome se navodno vidi Milan Radoičić, nije od noći kada se dogodio incident, odnosno da je reč o podvali.

„Ovde pokušava da se dokaže i pokaže da su Milan Radoičić ili Zvonko Veselinović ti koji su sprovodili ove akcije. Oni bi najviše voleli da su naišli i na Mojsilovića jer im treba veza sa Beogradom, hoće da kažu da neko to uvozi sa strane. S druge strane kažu da je Vučić organizator, a sa druge strane da smo se odrekli i prebacili sve na Kosovo“, rekao je Dačić za RTS.

Ime zamenika predsednika Srpske liste Milana Radoičića se pročulo nakon ubistva Olivera Ivanovića. Više političara i poznavalaca prilika identifikuje ga kao moćnika sa velikim uticajem na dešavanja na severu Kosova.

U julu 2019. kosovski tužilac Sulj Hodža izjavio je da je za Radoičićem izdat međunarodni nalog za hapšenje i istakao da se on sumnjiči da je pomogao i organizovao grupu za ubistvo Olivera Ivanovića, ali i da se sumnjiči za organizovani kriminal i trgovinu drogom. Poternica za Radoičićem u slučaju ubistva Ivanovića ukinuta je u martu 2021. godine.

Radoičić je u februaru 2022. drugi put izbegao hapšenje pred kosovskom policijom, ovog puta u vezi sa slučajem Brezovica, koji se na Kosovu vodi zbog korupcije i nelegalne gradnje.

Zajedno sa kumom Zvonkom Veselinovićem, krajem prošle godine našao se i na listi za sankcije ministarstva finansija Sjedinjenih Američkih Država, kao deo organizovane kriminalne grupe.

Sankcije mu je uvela i Velika Britanija, u decembru 2022. godine.

POVEZANI VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare