Banko: Ne treba insistirati na trećoj dozi vakcine kod svih građana

Vesti 28. jul 202110:08 > 12:53 14 komentara

Virusološkinja Ana Banko izjavila je da ne treba insistirati na trećoj dozi vakcine protiv kovida-19 kod svih građana, ali da postoji nekoliko pokazatelja zašto bi ta doza bila korisna.

„Ne treba insistirati na trećoj dozi kod svih i ne očekujemo da će svi biti kandidati za tu treću dozu, ali pažljivom strategijom i definisanjem ključnih grupa će se s vremenom polako stvarati kandidati“, rekla je Banko za RTS.

Pročitajte još

Kako je navela, pokazano je da reakcija na vakcinu, odnosno stvaranje antitela koje može da se izmeri, opada ili se nedovoljno stvara u populaciji ljudi preko 80 godina i to kod onih koji su primili RNK vakcinu.

„Pokazano je da kod inaktivisanih vakcina, npr. kod onih iz Kine, Sinofarm i Sinovak, nakon šest meseci titar antitela pada ispod graničnih vrednosti koje su oni arbitrarno odredili, pa to indirektno ukazuje da će treća doza biti neophodna“, rekla je Banko.

Ona je dodala da je poslednja studija Fajzera pokazala je da se treća doza pokazala kao efikasnija, da samo 40 odsto pacijenata stvara antitela posle druge doze, a posle treće, primljene 60 dana nakon treće doze, čak 70 odsto.

Govoreći o trećoj dozi vektorskih vakcina, kao što su Astra-Zeneka i Sputnjik V, Banko je kazala da se pokazalo da treća doza diže ćelijski odgovor.

Ona je rekla da građani koji su preležali koronavirus, a zatim se vakcinisali, posle vakcine imaju duže trajanje imuniteta, što znači da je vakcina za njih bila „buster“.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare