Barikade na severu Kosova, zatvoreni Jarinje i Brnjak

Vesti 31. jul 202218:28 > 21:50168 komentara
Izvor: N1

Posle najave Prištine da u ponedeljak počinje primena odluke o preregistraciji vozila i ličnim kartama, na više lokacija na severu Kosova postavljene barikade. Zamenik komandira Kosovske policije za region Sever Besim Hoti potvrdio je za Kossev da je došlo do blokade puta u Zubinom Potoku kod Varaga i u Rudaru. Kosovska policija potom je saopštila da su prelazi Jarinje i Brnjak zatvoreni za putnički saobraćaj i vozila zbog blokade saobraćajnica u pravcu ovih prelaza.

Povezane vesti

„Došlo je do blokade puta u Zubinom Potoku kod Varaga i u Rudaru. Navodno je proturena lažna vest da će opština da se blokira od strane specijalnih jedinica, što apsolutno nije tačno niti postoji takva namera“, za Kossev je kazao Besim Hoti.

Čitaoci sa severa Kosova prethodno su za N1 rekli da se građani okupljaju kod krsta u selu Rudare u opštini Zvečan.

Kako javlja reporter Radio Kontakt Plusa sa terena, situacija u Rudaru je mirna. Put je blokiran nedaleko od Krsta. Blokada je napravljena kamionima od kojih su pojedini natovareni zemljom. U blizini blokade je i više vozila hitne pomoći.

Među okupljenim građanima na blokadi u Rudaru nalaze se i gradonačelnik Zvečana, Dragiša Milović i vršilac dužnosti Kliničko-bolničkog centra u Kosovskoj Mitrovici, Zlatan Elek. Milović je prethodno prisustvovao sastanku političkih predstavnika Srba sa KiM i direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Petra Petkovića, u Raški.

Prethodno su se u severnom delu Kosovske Mitrovice oglasile sirene za uzbunu, javila je reporterka N1. U međuvremenu, sirene su se začule i u Zubinom Potoku.

Podsetimo, predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da Srbija nikada nije bila u kompleksnijoj i težoj situaciji u vezi sa Kosovom, nego što je danas.

Najavio je da vlasti u Prištini od večeras u ponoć planiraju da na administrativnim prelazima zaustave sve one koji imaju srpske lične karte. Vučić je zamolio Albance, međunarodnu zajednicu i Srbe sa Kosova da sačuvaju mir.

„Ne budu li hteli da sačuvaju mir, ja vam saopštavam – Srbija će pobediti“, poručio je Vučić.

Premijer Kosova Aljbin Kurti rekao je, međutim, da ne postoji mogućnost destabilizacije situacije na Kosovu zbog početka primene odluke o reciprocitetu sa Srbijom u vezi sa dokumentima, koje će kosovska strana početi da primenjuje od ponedeljka.

 

Komentari

Vaš komentar