Barikade od 15. decembra, traže izbacivanje MHE iz Prostornog plana Vlasotinca

Vesti 04. jan 202317:24 3 komentara
N1 (Ilustracija)

Ekološki aktivisti iz opštine Vlasotince tražili su na današnjem sastanku od predsednika Opštine Bratsilava Petrovića izbacivanje derivacionih mini-hidroelektrana iz Prostornog plana Opštine, preneo je JUGpres.

Kako javlja JUGPress, opštinsko veće Vlasotinca će do kraja ove nedelje na svojoj sednici ukinuti dozvolu za izgradnju treće mini hidroelektrane na Rupskoj reci u selu Dadince. Ovo je rečeno Regionalnoj informativnoj agenciji JUGpress posle sastanka koji su predstavnici Dadinca i neformalne grupe “Bitna za Vlasinu” imali danas sa predsednikom opštine Bratislavom Petrovićem i rukovodstvom opštine.

Meštani sela Dadinca su na barikadama u svom selu dan i noć od 15. decembra da bi odbranili svoju Rupsku reku od izgradnje još jedne mini-hidroelektrane,

U pokušaju da spreče uništavanje reke koja tom selu znači život, danas je predstavnik sela i neformalne grupe „Bitka za Vlasinu“ tražio od predsednika Opštine vandrednu sednicu Skupštine sa jednom tačkom dnevnog reda: da se iz Prostornog plana Vlasotinca izbace sve lokacije predvidjene za izgradnju derivacionih mini-hidroelektrana.

Po Prostornom planu na teritoriji Vlasotinca je u planu izgradnja 13 derivacionih mini-hidroelektrana, a do sada ih je izgrađeno pet.

Ako bude usvojen zahtev, Vlasotince bi, posle Sokobanje, bilo druga opština u Srbiji koja je donela takvu odluku.

Stručnjaci kađu da su nezakonito izdate dozvole za izgradnju treće mini-hidrocentrale, a nije predhodila javna rasprava, niti istraživanje uticaja na životnu sredinu.

Privatni investitor „Water Green Energy“ iz sela Kumarevo je ranije već izgradio dve mini-hidroelektrane na Rupskoj reci, a namerava da počne i izgradnju treće. Mašine su stigle u Dadince pred zoru, dan posle protesta u Vlasotincu.

Od tada mešani Dadinca, već 20 dana dežuraju pored svoje reke, a na barikadama su proveli i novogodišnju noć.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare