Barikade u valjevskom kraju, nove istražne bušotine alarmirale meštane

Vesti 27. apr 202219:28 > 20:14 16 komentara

U Valjevu su se ponovo pobunili meštani Lukavca i okolnih sela zbog nastavka geoloških istraživanja bora i litijuma na tom području. Rupe za nove istražne bušotine su spremne, ali i meštani su, kako kažu, spremni na blokade, a sledeću, uz pomoć ekoloških organizacija, najavljuju već za četvrtak.

Budi se proleće a sa njim i nove bušotine po Srbiji. Kompanija Evrolitijum radi na dva područja u valjevsko-mioničkom basenu i Valjevu sever. Bušotine su tačno na granici, jer je osnovni sud u Valjevu u decembru doneo privremeno rešenje o zabrani rada kompanije Euro Litijum Balkan u valjevsko mioničkom basenu.

Meštani sela Lukavac već dva dana organizuju blokade puta pored njive na kojoj će biti nova geološka istraivanja bora i litijuma.

„Treba da se borimo svi protiv ovoga, jer Valjevo je najzagađeniji grad u Evropi. Ako se otvori ova rupa, biće gasna komora“

„Hoću da živim u zdravoj sredini, da pijem zdravu vodu i da ne razmišljam, sad ću da idem da pišem transparente i da se borim, svaka vlada je moja vlada, moje države“

„To su njihove njive i imaju pravo na to, ali je vazduh naš i voda je naša i mislim da i mi imamo pravo da tražimo naše“, kažu meštani.

POVEZANE VESTI

Iz organizacije Kreni-Promeni podsećaju da će kompanije koje se bave istraživanjem i rudarenjem litijuma otići iz Srbije tek kada iskopavanje bude zabranjeno zakonom.

„Bušotine se bude očigledno nakon izbora, vlast je mogla da reši ovo stanje usvajanjem zakona o zabrani iskopavanja bora i litijuma. Pošto vlast ne želi to da radi treba da posluša narod koji je sa više od 34.000 potpisa za Narodnu inicijativu predložio zakon i 60 akademika naučnika i profesora koji ukazuju da će iskopavanje bora i litijuma biti ekološka katastrofa. S obzirom da je stranka vlasti nastupala na ovim izborima kao neko ko je oterao Rio Tinto, oni moraju da shvate da legitimitet koji su dobili vezan za iskopavanje bora i litijuma i da ako ga nema u Jadru ne sme ga biti ni u Valjevu“, izavio je Savo Manojlović.

I meštani Rekovca kod Jagodine primetili su da su se prethodnih dana u selo vratili predstavnici kompanije „Balkan Mining and Minerals“, koja se takođe bavi istraživanjem bora i litijuma, a iz Jadra od januara, od kada je navodno zaustavljen projekat, upozoravaju da Rio Tinto i dalje kupuje imanja.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare