Barska pruga: “Sat vremena do Valjeva” pet godina posle postade dva sata

Vesti 30. apr 202220:3224 komentara
voz
N1

Deonica barske pruge od Beograda do Valjeva rekonstruisana je 2017. godine. Tadašnja ministarka saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović je otvarajući ovu deonicu obećala da će je voz prelaziti za samo sat vremena. Međutim, pet godina kasnije - situacija je daleko od obećane.

Na železničkoj stanici Beograd Centar (Prokop) stotinak putnika čekalo je da se ukrca u voz za Užice koji je po redu vožnje trebalo da pođe u 17:05. Vreme je prolazilo, a voza nije bilo, a nije bilo ni obaveštenja koje bi odgonetnulo misteriju gde bi on mogao da se nalazi. Ispostaviće se da kasni u polasku jer – nije ni stigao sa prethodne vožnje.

voz voz
N1
voz voz
N1
voz voz
N1
voz voz
N1

Dva puta je oficijelna spikerka najavila da će voz doći na četvrti kolosek, međutim uzalud. Nakon trećeg pokušaja on se zaista i pojavio. A onda je ista spikerka obelodanila da će polazak nazad ka Užicu kasniti 15 minuta.

“Nije strašno, pruga je dobra, brzo ćemo stići”, moglo se čuti među strpljivim putnicima.

Povezano

U 17:20 Regio Express voz broj 711 krenuo je iz Beograd Centra za Užice, ali, vrlo brzo se ispostavilo da su se optimistični putnici prevarili.

Na gotovo svim deonicama pruge, počev od Rakovice, pa sve do Valjeva, voz je vozio neuobičajeno sporo – 30 km/h, dok na pojedinim delovima brzina nije prelazila ni 19 km/h. Na deonici od Lazarevca do Lajkovca, gde je brzina voza 100 km/h ovog puta jurilo se 30.

“Ovako je poslednjih mesec dana” čulo se od upućenih putnika koji na ovoj relaciji putuju redovno. Sumnjaju da bi uzrok ovakvog stanja mogle da budu krađe, ali nisu ustanovili koje vrste.

Nakon gotovo dva sata vožnje, u 19:15 voz je stigao u Valjevo. Formula koja se uči u šestom razredu osnovne škole kaže da je prosečna brzina jednaka količniku pređenog puta i vremena za koje se taj put pređe. To dalje dovodi do zaključka da je deonicom od 73 kilometra od Prokopa do Valjeva Regio express voz broj 711 vozio brzinom od 36,4 km/h.

Odgovor na pitanje zašto se na rekonstruisanoj pruzi vozi ovako sporo, od Srbija Voza nismo dobili.

Međutim, od konduktera u vozu saznajemo da je stanje ovako jer je u poslednje vreme bilo nekoliko krađa žica koje obezbeđuju kontaktnu mrežu, te se iz bezbednosnih razloga ne sme ići brže.

I tako smo, bogatiji za ovu spoznaju, nastavili da milimo do ulaska u Valjevo.

Podsetimo, prema ranijim planovima, završetak rekonstrukcije nerekonstruisanog dela Barske pruge od Valjeva do Vrbnice odnosno granice sa Crnom Gorom planiran je za ovu godinu. Od tih se planova, izgleda, odustalo, a zanimljivost je ta da se šinama koje su stare pola veka vozi brže nego na onim koje su stare samo nekoliko godina.

Komentari

Vaš komentar