Barzut: Očekujem usvajanje Zakona o istopolnom partnerstvu, uprkos izjavi Vučića

Vesti 18. maj 202113:19 > 14:56 5 komentara
N1

Kniževnica i borkinja za LGBT prava Dragoslava Barzut iz Građanskih inicijativa kaže za N1 da je to što Zakon o istopolnom partnerstvu nije prošao proceduru stvar tehničke prirode i da očekuje da će on biti izglasan iako je predsednik Aleksandar Vučić najavio da ga neće potpisati.

„Ne mislim da postoji neka priča iza, kojom se namerno želi skrajnuti taj zakon. Ima mnogo posla oko usaglašavanja, pokušali smo da napravimo najbolje, iskreno verujem da će se taj zakon uskoro naći pred parlamentom. Izjava Aleksandra Vučića da neće potpisati zakon, smatram da ne može da ugrozi donošenje zakona. Od početka je postojala jasna politička volja, malo je paradoks njegova izjava, ali ne može da ugrozi zakon i očekujem da će on biti izglasan“, rekla je Barzut.

Povezane vesti:

Pred poslanicima Skupštine Srbije su izmene i dopune Zakona o zabrani diskriminacije i Predlog zakona o rodnoj ravnopravnosti, a Barzut kaže koje su najznačajnije preporuke.

„Recimo neće biti seksualno opredeljenje već seksualna orjentacija, jer se takvi rađanju, to nije opredeljenje. Zatim, glasa se i za seksualno uznemiravanje kao oblik diskriminacije, a možda i najvažnije je da se u odsustvu poverenice za zaštitu ravnopravnosti imenuje osoba koja će vršiti dužnost.

Nada se boljoj implementaciji zakona i kaže da je ona bila nepovoljna za LGBT osobe u prethodnih 13 godine.

Objašnjava i zašto je Zakon o rodnoj ravnopravnosti ponovo napisan i u čemu je razlika.

„Razlika je suštinska, date su direktive da se usaglasi sa evropskom legislativom, donosi ključna prava kada je u pitanju porodično nasilje. Smatram da će se urediti jedna oblast i da ćemo posle morati da radimo na implementaciji“, ocenjuje Dragoslava Barzut.

Celo gostovanje pogledajte u okviru emisije N1 Studio Live:

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare