Batut: Dovoljno bivalentnih vakcina protiv korone, poziv na vakcinaciju

Vesti 28. dec 202218:17 25 komentara

Stručnjaci instituta za mikrobiologiju u Beogradu pozvali su stanovništvo da se vakciniše novom bivalentnom vakcinom koja je od pre nekoliko dana dostupna u Srbiji. Reč je o vakcini Moderna koja odgovara na dva prisutna tipa korona virusa - originalni vuhanski soj i omikron. Preporučuje se hroničnim bolesnicima, ljudima koji imaju više od 50 godina, svima koji su kovid preležali pre više od osam meseci bez obzira na to koje su vakcine pre primali. Vakcinu mogu da prime i ostali građani pogotovo oni sa slabijim imunitetom.

Epidemiolog u Institutu za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut” Vladan Šaponjić je izjavio je da je vakcina distribuirana prošle nedelje.

„Od ponedeljka je u primeni u svim domovima zdravlja i na još nekim punktovima, uključujući i Institut za javno zdravlje Srbije. Već se više stotina građana vakcinisalo tom vakcinom. Ima je u dovoljnim količinama“, kazao je Šaponjić.

On je naveo da bi uskoro u Srbiju trebalo da stigne i dvovalentna vakcina kompanije „Fajzer“.

Šaponjić je istakao da se bivalentna vakcina preporučuje starijima od 50 godina i osobama sa hroničnim bolestima, zdravstvenim radnicima, zaposlenima i korisnicima domovima za stare, ali mogu da je prime svi stariji od 12 godina.

Bivalentna vakcina za sada se daje isključivo kao buster doza osobama koje su ranije primile najmanje dve doze – primarnu seriju vakcine, rekao je on i dodao da je uslоv zа vакcinаciјu bivаlеntnоm vакcinоm dа је prоšlо nајmаnjе tri mеsеcа оd primаnjа pоslеdnjе dоzе vаkcinе prоtiv kovida.

Profesor Miloš Marković iz Instituta za mikrobiologiju i imunologiju Medicinskog fakulteta u Beogradu rekao je da ta vakcina „donosi mnogo dobrog“, dodavši da
„sadrži informaciju za S protein trenutno aktuelnog omikron soja“ korona virusa.

Prema njegovim rečima, vakcinu bi, pre svega, trebalo da dobiju starije osobe, hronični bolesnici, osobe koje su po prirodi posla izložene većem riziku, među kojima su zdravstveni radnici.

„Mislim da svako treba da je dobije ako želi. Vrlo je važno da li je neko preležao omikron ili nije. Svako ko nije preležao kovid izazvan omikron varijantom ima i te kako smisla da dobije ovu vakcinu“, rekao je Marković.

Govoreći o efektivnosti bivalentne vakcine, Marković je kazao da je ona „sasvim solidna“ i da svi podaci ukazuju da je bezbedna.

„Savetujem svima, naročito onima koji nisu preležali omikron i koji spadaju u rizične grupe da bez razmišljanja prime vakcinu, bez obzira koje su prethodne vakcine dobili i koliko doza“, rekao je on i dodao da bivalentnu vakcinu mogu da dobiju i osobe koje imaju neko hronično kardio-vaskularno oboljenje, kao i onkološki pacijenti.

Predstavnik Udruženja za javno zdravlje Srbije Dragoslav Popović istakao je da je vakcinacija bitna zato što smo „u sredini perioda povišenih respiratornih infekcija“.

„Imamo grip paralelno sa kovidom i druge respiratorne infekcije i zato je vrlo važno da se vakcinišemo ne samo protiv kovida, nego i protiv gripa“, rekao je Popović.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare