BBC: Očitavanje kovid sertifikata donedavno otkrivalo podatke građana Srbije

Vesti 31. dec 202111:25 > 11:2640 komentara
kovid sertifikat
Shutterstock

Prilikom očitavanja digitalnog zelenog sertifikata do nedavno su se prikazivali JMBG i osetiljivi medicinski podaci građana Srbije, javlja BBC na srpskom.

Pristup ovim podacima su, ni krivi ni dužni, imali kovid redari koji su skenirali kju-ar kod na kovid propusnicama gostiju, postupajući prema propisima, piše BBC.

Pročitajte još:

Od kada je pre dva meseca postao kovid redar, ugostitelj Dragan Joksić nije ni pomišljao da svaki put kada skenira kju-ar kod na kovid propusnici gosta u njegovom mobilnom telefonu ostaju linkovi koji vode do ličnih podataka posetilaca kafića.

Ugostitelj kaže da do nedavno „nije bio svestan“ da na ovaj način ima pristup osetljivim podacima gostiju – jedinstvenom matičnom broju građana (JMBG) i medicinskim podacima.

„Nisam znao, a mislim da je strašno jer narušava poverenje između ugostitelja i mušterija“, kaže Joksić za BBC na srpskom.

Kovid redari su imali pristup ovim podacima građana do četvrtka 23. decembra, kada su novinari BBC-ja predočili ovaj problem predstavnicima Kancelarije za informacione tehnologije (IT) i elektronsku upravu (eUprava).

Posle razgovora, sa linkova su uklonjeni osetljivi podaci prethodno prikazivani prilikom očitavanja kju-ar koda. Od tada, pri očitavanju sertifikata se može videti samo datum rođenja, dok su imena i prezimena delom prekrivena zvezdicama, piše BBC.

Iz institucije Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podatka o ličnosti kažu da „nisu učestvovali“ u uvođenju digitalnih zelenih sertifikata i kovid propusnica, kao i da „nisu dobili zvanično obaveštenje“ o ovom slučaju.

„JMBG i podaci o vakcinaciji, preležanoj bolesti ili testiranju, koji spadaju u osetljive medicinske podatke morali bi da budu zaštićeni, taman posla da svako može da im pristupa preko interneta. Ako je tako, situacija je preozbiljna“, kaže Milan Marinović, poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti.

Iz Kancelarije za IT najavljuju i da će „promeniti način očitavanja digitalnog zelenog sertifikata“ i onemogućiti očitavanje kamerom mobilnog telefona ukoliko kovid redar nema posebnu aplikaciju koju planiraju da naprave.

Digitalni zeleni sertifikat (DZS) uveden je u maju 2021. godine i koristi ga najveći broj građana – svi koji su se vakcinisali, preležali kovid ili obavili testiranje, podseća BBC.

Zaključno sa 27. decembrom 2021, u Srbiji je izdato više od 2,5 miliona digitalnih zelenih sertifikata, rečeno je iz Kancelarije za IT za BBC na srpskom.

Celo istraživanje pročitajte ovde.

Komentari

Vaš komentar