BCLJP: Odgovor Srbije Evropskom sudu o izručenju disidenta je neprihvatljiv

Vesti 28. jan 202215:19 5 komentara
Logo

Beogradski centar za ljudska prava (BCLJP) obavestio je javnost da se Republika Srbija izjasnila na zahtev Evropskog suda za ljudska prava u vezi sa izručenjem državljanina Kraljevine Bahrein, navodeći da je primila privremenu meru u petak u 19:57 časova, ali da nije postupila po njoj usled kratkog vremenskog razmaka između njenog izdavanja i same ekstradicije, što BCLJP ocenjuje neprihvatljivim odgovorom.

U odgovoru dostavljenom sudu u Strazburu, Državno pravobranilaštvo – Odeljenje za zastupanje pred Evropskim sudom za ljudska prava obavestilo je sud da je gospodin Ali Ahmed Jaafar Mohamed izručen Bahreinu u ponedeljak 24. januara 2022. godine rano ujutru. Dalje se konstatuje da je Republika Srbija primila privremenu meru u petak, 21. januara 2022. godine u 19:57 časova, ali da je do nepostupanja po istoj došlo usled kratkog vremenskog razmaka između njenog izdavanja i same ekstradicije. U odgovoru se navodi i da navedeni državljanin Bahreina nije podneo zahtev za azil u Srbiji, kao i da je Srbija do sada uvek poštovala privremene mere Evropskog suda za ljudska prava, prenosi Beogradski centar.

Povezano:

Beogradski centar za ljudska prava ističe da je, od momenta kada su nadležni organi Srbije primili privremenu meru, do trenutka izručenja prošlo 57 sati, odnosno više od dva dana. Priroda privremene mere Evropskog suda za ljudska prava zahteva hitno postupanje, upravo da bi se sprečilo nastupanje nenadoknadive štete i u ovom slučaju odložilo izručenje na teritoriju države u kojoj nekome preti opasnost od mučenja, nečovečnog i ponižavajućeg postupanja, navodi se u saopštenju centra.

Kako napominju, Ali Ahmed Jaafar Mohamed nije podneo zahtev za azil iz razloga što su se nadležni organi u postupku ekstradicije oglušili o njegove pisane molbe iz decembra 2021. godine da mu se omogući pristup postupku azila. Beogradski centar za ljudska prava se, kako navode, u svojstvu njegovog punomoćnika obratio Kancelariji za azil Republike Srbije u petak 21. januara 2022. godine sa istim zahtevom.

S obzirom na to da je Srbija članica Saveta Evrope, da je potpisala Evropsku konvenciju o ljudskim pravima i prihvatila nadležnost Evropskog suda za ljudska prava, nadležni državni organi imali su obavezu da postupe u skladu sa pravno obavezujućom privremenom merom ovog suda, te se ovakav odgovor države može okarakterisati kao neprihvatljiv, navodi se u saopštenju BCLJP.

Pravni tim Beogradskog centra za ljudska prava će zbog očigledne povrede odredaba Evropske konvencije o ljudskim pravima, a koja je sastavni deo pravnog poretka Srbije, podneti predstavku Evropskom sudu za ljudska prava.

U vezi sa navodima da je Srbija do sada uvek poštovala privremene mere Evropskog suda za ljudska prava, Beogradski centar za ljudska prava podseća javnost da je Srbija u još jednom slučaju iz 2016. godine (Antić protiv Srbije) ignorisala privremenu meru suda.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare