BCLjP: Srbija aktivirala mehanizam privremene zaštite za izbeglice iz Ukrajine

Vesti 21. mar 202217:19 0 komentara
Rat u Ukrajini, Ukrajina, izbeglice, granica, Poljska, Przemsyl prihvatni punkt
F.Z./N1

Beogradski centar za ljudska prava (BCLjP) pozdravio je donošenje Odluke o pružanju privremene zaštite u Srbiji raseljenim licima iz Ukrajine, uz ocenu da je aktiviranje tog mehanizma u interesu izbeglica koje međunarodnu zaštitu zatraže u Srbiji.

#related-news_0

Vlada Srbije prvi put je upotrebila taj pravni mehanizam predviđen Zakonom o azilu i privremenoj zaštiti, navodi u saopštenju BCLjP.

Privremena zaštita traje godinu dana od 18. marta, ukazuje BCLjP i dodaje da osoba kojoj je odobrena privremena zaštita ima pravo da podnese zahtev za azil.

Odluka se odnosi na državljane Ukrajine i članove njihovih porodica koji su boravili u Ukrajini, tražioce azila, lica bez državljanstva i strane državljane sa odobrenim azilom ili istovetnom nacionalnom zaštitom u Ukrajini i članove njihovih porodica sa odobrenim boravkom u Ukrajini.

Odnosi se i na na strane državljane sa odobrenim važećim stalnim nastanjenjem ili privremenim boravkom u Ukrajini, ako se ne mogu vratiti u svoju zemlju.

Prema toj odluci, privremena zaštita primenjivaće se i na državljane Ukrajine i članove njihove porodice koji su u Srbiji zakonito boravili u vreme donošenja odluke, a pravo na boravak im je isteklo pre ukidanja odluke o privremenoj zaštiti.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije zaduženo je za registraciju osoba kojima je odobrena privremena

zaštita i za svaku osobu posebno donosi odluku o odobrenju.

Dešavanja u Ukrajini pratite u našem BLOGU UŽIVO i na stranici RAT U UKRAJINI.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!