BCLJP: Tužilaštvo da naloži hapšenje svih policajaca, ukoliko su tačne informacije o nasilnoj smrti D. D.

Vesti 19. apr 202417:59 127 komentara
Tanjug/

Beogradski centar za ljudska prava poziva Više javno tužilaštvo u Zaječaru da neodložno obavesti javnost o rezultatima sudskomedicinskog veštačenja obavljenog na Institutu za sudsku medicinu Beogradu povodom smrti D. D, rođenog 1984. godine, brata jednog od osumnjičenih za nestanak i smrt dvogodišnje devojčice D. I, koji je preminuo 7. aprila 2024. godine u prostorijama Policijske uprave u Boru.

Prema pisanju nedeljnika Radar, zaključak veštaka sa Instituta za sudsku medicinu je da je D. D. preminuo nasilnom smrću, od posledica batinanja, čiji su tragovi bili jasno vidljivi i detaljno opisani u nalazu veštaka. U sudskomedicinskom nalazu konstatovane su brojne povrede po telu D. D., zbog čega su veštaci zaključili da se radi o nasilnoj smrti.

Prema pisanju ovog lista, nalaz veštaka je prosleđen Višem javnom tužilaštvu u Zaječaru na dalje postupanje.

Beogradski centar za ljudska prava je saopštio da očekuje od Višeg javnog tužilaštva u Zaječaru da u slučaju tačnosti navedenih informacija neodložno naloži hapšenje svih policijskih službenika koji su primenjivali silu prema D. D. i da nadležnom sudu predloži određivanje pritvora zbog osnovane sumnje da su izvršili krivično delo teškog ubistva, a od Ministarstva unutrašnjih poslova da neodložno suspenduje ove policijske službenike do okončanja svih postupaka.

„Imajući u vidu zvanično saopštenje Ministarstva od 7. aprila 2024. godine u kojem je bilo navedeno da je od strane lekara mrtvozornika bila konstatovana prirodna smrt D.D., smatramo da je neophodno neodložno ispitati i odgovornost unutar Ministarstva unutrašnjih poslova za dezinformisanje javnosti ili/i odgovornost lekara Doma zdravlja u Boru koji je navodno konstatovao prirodnu smrt“, navodi se u saopštenju.

Beogradski centar za ljudska prava pozivao je Više javno tužilaštvo u Zaječaru i Viši sud u Zaječaru da na odgovarajući način obaveštavaju javnost o postupanju u ovom slučaju.

„Interes javnost da bude blagovremeno obaveštavana o krivičnom gonjenju osumnjičenih u ovom slučaju je pojačan okolnošću da je smrt D. D. nastupila u prostorijama policije, nekoliko sati nakon zadržavanja i – prema pisanju medija – usled fizičkog zlostavljanja koje je konstatovano sudskomedicinskim veštačenjem“, saopštio je Beogradski centar za ljudska prava.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare