Bećković o 30 godina Utiska: Potreba gledalaca koji odbijaju da se prave mrtvi

Vesti 03. dec 202110:1511 komentara
Olja Bećković
Vesna Lalić / Nova.rs

Autorka "Utiska nedelje" Olja Bećković kaže povodom tri decenije emisije da nije svesna tog podatka i da je trideset godina opstanka Utiska - tridecenejiska potreba gledalaca da se nedeljom uveče uvere da nisu jedini koji odbijaju da se prave mrtvi dok su živi.

Bećković u razgovoru za „Danas“ kaže da skoro niko iz SNS nije gostovao dobrovoljno, osim aktuelnog predsednika.

„Svi ostali su gostovali njegovom odlukom, više ne gostuju njegovom zabranom. Nisam sigurna ko koga više izbegava. Ni ljudski, ni profesionalno nisam zainteresovana da se proslavljam pitanjima bez odgovora“, rekla je ona.

Emisija „Hit tvit“ je na sudu proglašena za plagijat, ali i dalje se u istoj formi prikazuje na TV Pink, gde najviši predstavnici vlasti svake sedmice gostuju. Bećković kaže šta je smisao „kineske kopije“ Utiska.

Povezane vesti:

„Slutim da se ni kreatori ideje da se plagira Utisak ne sećaju šta je bio smisao tog poduhvata i da su u velikoj nevolji da smisle obrazloženje kako da to ukinu. S druge strane, ne treba potceniti da ima ljudi koji uživaju u karijerama zasnovanim na brukanju“, kazala je autorka Utiska nedelje i dodala kako joj izgledaju današnji mediji.

„Programske šeme televizija sa nacionalnim frekvencijama pod kontrolom vlasti su najočigledniji dokaz da su priče o smanjenju nezaposlenosti čista laž. Kako bi se drugačije moglo objasniti da su glavni informativno-propagandistički programi prebačeni u prepodnevne termine? Otkud to da najviši funkcioneri vlasti gostuju pet puta nedeljno u jutarnjim programima od 6 do 12h? Kome se obraćaju ako ne nezaposlenima koji sede kod kuće“, pita se Bećković.

Kaže da ima nešto na televizijama što prati, a da u tome uživa.

„Uživam u emisiji Rade Đurić na N1 „Da sam ja neko“. Tamo srećem ljude koji su Neko, a ponašaju se kao da su „niko“. Paralelno me opseda ideja o emisiji s naslovom „Da sam ja niko“. Učesnici tog serijala bi mogli biti polaznici Akademije za mlade lidere koji bi iskreno svedočili: Da sam niko, učlanio bih se u stranku i postao neki Darko Glišić“, kaže Olja Bećković.

Dodaje koja pitanja o Utisku sluša od početka emitovanja emisije.

Trideset godina trideset puta dnevno slušam tri ista komentara: „Mnogo ste lepši u prirodi!“, „Ko vam bira muziku?“, Ko piše naslove?“ U tom nesporazumu je možda sva moja tajna. Neka tako ostane“, zaključila je Olja Bećković.

Utisak – od 1991. do danas

Kultna emisija „Utisak nedelje“ autorke Olje Bećković počela je da se prikazuje 1991. godine.

Emisija je prvobitno počela da se prikazuje na Studiju B od 1991. godine, sve do 2002. godine kada se seli na B92 na kojoj se emitovala sve do njenog gašenja 2014. godine. Problem sa „Utiskom nedelje“ nastao je kada je uredništvo medijske kuće B92 predložio Olji Bećković da emisiju sa nacionalne frekvencije ove televizije premesti na kablovski kanal “B92 info” koji pokriva 60 odsto Srbije.

Olja Bećković je od početka kao jedinog odgovornog za ukidanje emisije navodila tadašnjeg premijera, a sadašnjeg predsednika Srbije Aleksandra Vučića ističući u više navrata da je njena emisija preživela vreme Miloševića, Koštunice, Tadića, ali vreme Aleksadra Vučića ipak nije.

Trenutno se emisija prikazuje na televiziji Nova S, ali svedoci smo da predstavnici vlasti više nisu „raspoloženi“ da gostuju u ovoj emisiji.

Komentari

Vaš komentar