Bekić: Sledeće nedelje možemo da očekujemo oko 4.000 novozaraženih dnevno

Vesti 16. jul 202210:0819 komentara
Izvor: Reuters/Stephane Mahe (ilustracija)

Član Kriznog štaba i direktor Doma zdravlja Savski venac Zoran Bekić ocenio je da se sledeće sedmice može očekivati dnevno oko 4.000 obolelih od kovida-19.

„Brojevi su ponovo počeli da rastu, toga smo svi svesni. Početkom juna smo imali 300 inficiranih pacijenata dnevno, a sada je taj broj negde oko 2.500 i više. Svake nedelje se uveća broj zaraženih pacijenata za 50 odsto“, rekao je Bekić za RTS.

Pročitajte još

On je dodao da rastu i brojevi inficirane dece i naveo da je u junu bilo zaraženo koronavirusom jedno do dvoje dece nedeljno, a sada otprilike dvoje ili troje dnevno, a da ih je u petak bilo četvoro.

Dodao je da sada ima oko 200 hospitalizovanih pacijenata, ali da svaki dan postoji povećan broj prijema u odnosu na otpuste.

„Ako pogledamo takav trend, sigurno je da ćemo u narednih nekoliko nedelja možda doći i do četvorocifrenih brojeva za hospitalizovane pacijente. Već sledeće nedelje može se očekivati oko 4.000 novoobolelih na dnevnom nivou“, ocenio je Bekić.

Prema njegovim rečima, najčešće se zaražava radno sposobno stanovništvo i mladi, a simptomi su povišena temperatura, bol u grlu, kostima, mišićima, kašalj.

„Ali, možemo da kažemo da poslednjih dana viđamo nešto teže kliničke slike sa povišenom telesnom temperaturom“, ističe Bekić.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Komentari

Vaš komentar