Belivuk ispitivao Lalića: O Ritopeku i ćevapima, ko je „Debeli“, a ko „Svinja“

Vesti 02. feb 202317:10 > 19:10 12 komentara
Tanjug/ Rade Prelić

U Specijalnom sudu u Beogradu unakrsnim ispitivanjem okrivljenog saradnika Srđana Lalića nastavljeno je suđenje kriminalnom klanu Belivuk-Miljković za sedam teških ubistava i niz drugih krivičnih dela. Lalića danas ispituje prvooptuženi Veljko Belivuk.

Pročitajte još:

Pre nego što je ispitivanje počelo u sudnicu je ušao drugooptuženi Marko Miljković, koji je želeo da saopšti predsednici sudskog veća da su advokati odbrane savetovali okrivljene da traže njeno izuzeće zbog Lalićevih tvrdnji od prošlog ročišta u kojima je Lalić Miljkovića doveo vezu sa ubistvima dvojice vlasnika Pink taksija, kao i u vezu sa ubistvom Mirka Kojića.

„Mi optuženi ne želimo vaše izuzeće, ne želimo da odugovlačimo ovaj proces, ali ja sudija želim da ovo svakako uđe u zapisnik, a mi ćemo vam u pauzi dostaviti kako su mediji posle tog ročišta izveštavali“, kazao je Miljković predsednici sudskog veća.

Laliću je potom pitanja počeo da postavlja optuženi Vlade Draganić, koji je Belivukovom klanu dao na raspolaganje kuću u Ritopeku u kojoj je ova grupa ubijala svoje žrtve.

Draganić: U tim navodnim terorističkim napadima i navodnom atentatu na predsednika (Aleksandra) Vučića koje je po tebi grupa planirala, šta sam ja radio?

Lalić: Pa ne znam šta bi ti drugo imao da radiš osim da lageruješ oružje. Svo oružje koje je korišćeno ti si otključavao.

Draganić: Šta sam ja dobio od ove navodne organizovane kriminalne grupe?

Lalić: Evo na primer novac koji je imao kod sebe pokojni Kojić, zatim sat pokojnog Ljepoje. Stan na Zvezdari si dobio u zamenu za korišćenje tvoje kuće u Ritopeku, koja se inače i dalje vodi na ime tvoje žene.

Nakon Draganića još dvadesetak pitanja je Laliću postavio optuženi Nemanja Đurić i kao poslednji među optuženima u sudnicu da ispituje Srđana Lalića je ušao Veljko Belivuk.

Belivuk je inače ranije tražio da poslednji postavlja pitanja Laliću jer je to, kako je kazao, njihova taktika.

Belivuk: Laliću, rekao si da smo bili prijatelji. Kad smo ti i ja prestali da budemo prijatelji, pre ili posle hapšenja?

Lalić: Ne mogu tačno da kažem.

Belivuk: Zašto si sebe postavio na peto mesto u ovoj navodnoj kriminalnoj grupi, ako smo mi tebe obaveštavali sve i ako si nas ti savetovao i tako dalje?

Lalić: Nisam ja bio sveštenik da vi budete kod mene u ispovedaonici, mi smo provodili sate zajedno.

Belivuk: Ako su braća Budimir po tebi glupi kao ona stvar, kako su oni bili više pozicionirani od tebe u grupi?

Lalić: Bili su mnogo lojalniji, bili su bliži sa Miljkovićem.

Belivuk: Ko je ovde vođa, druže, Miljković ili ja?

Lalić: Obojica, njegovo mišljenje je bilo dominantnije u poslednje vreme u grupi.

Belivuk: Rekao si da ti je motiv za potpisivanje sporazuma bio i odnosi u kavačkom planu. Kako to?

Lalić: Pa evo jedan primer. Nisu uplaćivali kantinu, ako se tako ponašaju na početku procesa, kako će posle. Ne želim da mi Miljković kroji odbranu, da mi on govori šta ću ja da kažem.

Belivuk: Rekao si da smo mi bili ćelija kavačkog klana. Laliću, da li smo mi bili organizovana kriminalna grupa ili teroristička grupa? Gde si to čuo?

Lalić: U školama verovatno.

Belivuk: Dobro bre, sve vreme nas ovde predstavljaš kao zlikovce. Da li si ti išao sa mnom ikad na neki politički skup?

Lalić: Nisam išao ni na jedan politički skup.

Belivuk: Pa sećaš se, nas 200 smo se skupili u tržnom centru Ušće, išli smo peške do zgrade SIV-a, tamo smo videli i neku osobu, da mu sad ne spominjem ime, onda smo išli do Skupštine, tamo su prišli Branko Ružić i onaj Trivan koji je bio neki ministar ekologije. Je li se sećaš?

Lalić: Ne sećam se.

Belivuk: Da li se sećaš ili se nije desilo?

Lalić: Pa ako se ne sećam nije se desilo.

Odgovarajući dalje na pitanja Belivuka, Lalić je rekao i da je 2020. godine kupio stan u Lisičjem potoku, a 2021. godine objekat sa tri lokala na Dedinju od vojske. Postavljao je dalje Belivuk pitanja u vezi sa dva ubistva u Atini – Igora Dedovića i Stevana Stamatovića.

Lalić je rekao da mu je Belivuk pričao kako ih je slučajno sreo dok je šetao u Atini.

Belivuk: Znači ti kažeš da sam ih ja uveče sreo?

Lalić: Ja nisam znao da je bilo veče, evo ti sad kažeš da je bilo uveče. Ja sam rekao slučajno.

Time je Belivuk nesvesno potvrdio da zna za detalje tih ubistava. Pitao je Belivuk Lalića i da li su nekad pravljeni ćevapi od ostataka žrtava koje su ubijene.

Lalić je odgovorio da ne zna, a na to mu je Belivuk, aludirajući na izjave predsednika Vučića i drugih političara, da su u Ritopeku pravljeni ćevapi od ljudskog mesa, rekao: Znači po tebi taj koji je tako nešto izjavio je lažovčina i idiot?

Lalić je kazao zbunjeno da ne bi to tako rekao, a zatim precizirao svoj odgovor da možda i jesu, ali da nisu pravljeni pred njim.

Zatim su u razgovoru Belivuk i Lalić raspravljali o tome koga su u grupi zvali „Debeli“, a koga „Svinja“. Rekao je Lalić da su u grupi Belivuka zvali „Debeli“, a da su u akciji za Mirka Kojića koristili kodni naziv „Svinja“, kako ne bi pominjali njegovo ime.

Naime, na prethodnom ročištu Srđan Lalić je rekao da mu je Marko Miljković pričao da je on ubio vlasnika Pink taksija, da ga je nekoliko puta ašovom udarao po vratu i još nekoliko puta ubadao lovačkim nožem u stomak, jer nije bio siguran da je mrtav, a potom ga je zakopao.

Rekao je Lalić i da mu je Miljković rekao da je tada bio prisutan „Debeli“ i da je bio prestravljen.

Danas je utvrđeno da je bio prisutan sa Miljkovićem Mirko Kojić, a ne Veljko Belivuk. Lalić je tada rekao da je reč o vlasniku Pink taksija Rankoviću, jer je znao da je drugi vlasnik ubijen iz vatrenog oružja.

Inače, ubistvo jednog vlasnika Pink taksija i dalje je nerasvetljeno, a drugi vlasnik Miroslav Ranković vodi se kao nestao od 2016. godine.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare