Belivuk pričao o poslovima za SNS, da li će neko istražiti političku pozadinu

Vesti 18. okt 202219:2279 komentara

U sudnici Specijalnog suda prvooptuženi za sedam teških ubistava i niz drugih krivičnih dela, Veljko Belivuk, ponovo je govorio o poslovima koje je njegova grupa radila za Srpsku naprednu stranku - od obezbeđivanja inauguracije predsednika, protesta, rušenja u Savamali. Tvrdio je da se družio sa visokim funkcionerima SNS-a, ali i da je imao sastanak sa predsednikom Vučićem, koji mu je rekao da nije dobro da ih vide zajedno.

Staru pesmu pevao je Belivuk za sudskom govornicom. Sve optužbe na račun vlasti, čak istim redom iznosio je više puta ranije – tužiocu 5. jula prethodne, pa 7. februara ove godine, i u sudu tokom pripremnog ročišta. Predsednika Aleksandra Vučića, predsednika Izvršnog odbora SNS-a Darka Glišića i ministra Aleksandra Vulina, pominjao je u kontekstu obavljanja poslova za njih, viđanja, pa i dugog prijateljstva kao u slučaju Glišića. Pljušte optužbe, ali niko do sada nije pozivan na saslušanje.

POVEZANE VESTI:

„Da smo zemlja u kojoj postoji pravo, autonomno tužilaštvo, ono bi se mnogo ranije bavilo svim ovim. Bavilo bi se još 2016. godine, jer te godine već su se znale veze ove grupe i državnih organa. Nažalost, izgleda da i sada nikada neće biti ispitana politička pozadina koju je imao Belivuk, a koju je on čak i sam sada dokazuje“, rekao je urednik KRIK-a Stevan Dojčinović.

Nijedno srpsko tužilaštvo u ovom slučaju nije reagovalo. Nije se ni zapitalo da bi trebalo proveriti tvrdnje Belivuka. Istina, dolaze od vođe najozloglašenije kriminalne grupe, ali istraživački novinari još mnogo ranije, uz dokaze, povezali su grupu sa vlašću. Međutim, u slučajevima nekih drugih optuženih, tužilaštvo je bilo na dodatnom oprezu.

„Poput Dijane Hrkalović, koja je optužila inspektora Milenkovića da diluje drogu i koja je zapravo pokrenula celu tu hajku protiv njega, a on je prethodno razotkrio Jovanjicu. Ako je na osnovu njene izjave pokrenuta istraga, ne vidim nijedan razlog zbog kog ne bi bila pokrenuta predistraga na osnovu svega onog što je rekao Belivuk“, smatra novinar Nova.rs Ivan Milićević.

Belivuk ni u istrazi ni u sudnici nije pomenuo generalnog sekretara Vlade Novaka Nedića, niti koordinatora Žandarmerije Nenada Vučkovića, sa kojima je bio u dobrim i stalnim odnosima, a o čemu postoje dokazi. Sa druge strane pojedine visoke funkcionere SNS-a Belivuk ne propušta da pomene.

„Ovi ljudi su to već pokrili u smislu da su rekli da će oni to da kažu, da oni zapravo protiv njih vode neku vrstu političkog rata i sad vi ako čak prenesete to što je rečeno na sudu, bićete označeni kao „saradnik mafije“, kaže urednik dnevnika Nova S Slobodan Georgiev.

Od takorečeno „saradnje sa mafijom“, ogradio list Kurir. Pozivaju se na javni interes i novinarski kodeks, na koji značajan broj puta godišnje zaborave, prema monitoringu Saveta za štampu. Stav te redakcije je da neće prenositi optužbe okrivljenih protiv osoba iz vlasti, jer, kako navode, ne nude nikakve dokaze.

Komentari

Vaš komentar