Belivuku trnu ruke, Miljkoviću zuji u ušima, hitna pomoć došla u sud

Vesti 18. sep 202316:38 0 komentara

Na današnjem ročištu u postupku protiv klana Veljka Belivuka kom se sudi za sedam teških ubistava, otmice, mučenje, silovanje, prodaju droge i nedozvoljeno nošenje oružja, ukupno devet okrivljenih je tražilo izuzeće svih svojih branilaca u ovom postupku, kako su naveli, ne zbog toga što su loše radili svoj posao, već zbog toga što trpe nezakonitosti u radu od strane sudskog veća u ovom postupku.

Okrivljeni su periodično otkazivali punomoćja svojim braniocima. Nakon što bi dva okrivljena otkazala punomoćja, a sudsko veće donelo odluku da se postupak u odnosu na njih razdvaja, ustala bi nova dva okrivljena koja bi isto zahtevala i tako redom svih devetoro tokom prvih sat i po današnjeg ročišta.

Povezane vesti

Bez odbrane ostali su Dragan Mitrović, Senad Rešović, Aleksa Šejić, Aleksa Stošić, Marko Budimir, Vladimir Grek, Marko Andrić, Miloš Budimir i Dejan Tešić.

Među ovim optuženima, Aleksa Šejić i Aleksa Stošić, optuženi su za krivično delo otmice, a Aleksa Šejić i za krivično delo silovanje, a upravo svedok koji je danas trebalo da svedoči jeste svedok koji je prema navodima optužnice silovan u prostorijama na stadionu Partizan.

Drugooptuženi Marko Miljković tražio je izuzeće postupajućih tužioca Saše Ivanića, kao i tužioca za organizovani kriminal Mladena Nenadića ali i vrhovne tužiteljke Zagorke Dolovac.

Advokati Nikola Jerković i Dragan Malović, koji zastupaju nekoliko optuženih u ovom postupku, tražili su izuzeće predsednica sudskog veća Vinke Beraha Nikićević ali i svih članova sudskog veća kao i predsednika Višeg suda u Beogradu ali predsednika Apelacionog suda. Tim zahtevima se pridružio i Marko Miljković

Nakon što je sudsko veće donelo odluku da će razdvojiti postupak u odnosu na svih devet okrivljenih koji su otkazali punomoćja svim svojim advokatima i da odbacuje sve zahteve za izuzeća svih pomenutih tužioca i sudija nekoliko optuženih se javilo da im nije dobro i da traže da te pozove hitna pomoć i da ih pregleda odmah na licu mesta lekar.

U sudnicu je ušao drugo optuženi Marko Miljković i rekao:

„Treba mi doktor, zuji mi u ušima zbog ovakvog postupanja suda“.

Na konstataciju predsednici sudskog veća da Mirković to govori uz osmeh i njeno pitanje da li može ipak da nastavi da prati suđenje, Miljković je odgovorio.

„Dobro ja ako padnem ovde, obavestio sam sud da mi nije dobro“, dodao je.

Nakon Miljkovića u sudnicu je ušao i Veljko Belivuk koji je takođe rekao da mu nije dobro.

„Suše mi se usta, trnu mi ruke, hoću i ja da dođe hitna pomoć i da me pregleda doktor“, kazao je Belivuk.

Predsednica sudskog veća je upitala koliko još ima kandidata kojima nije dobro i na to je nekoliko optuženih podiglo ruke. Međutim kako je reč od svima onima u odnosu na koje je već postupak razdvojen, predsednica sudskog veća je kazala da mogu oni mogu odmah da napuste sudnicu.

Inače ovakav scenario Veljko Belivuk je na samom početku ročišta i sam najavio. Rekao je da je poslao podnesak predsedniku Višeg suda u Beogradu u vezi sa nezakonitim postupanjem predsednice sudskog veća u ovom postupku i da nije nikakav precizan odgovor dobio od njega. Te je kazao i da će svi ljudi koji su optuženi i sedeu sudnici redom otkazivati punomoćja braniocima i da će se to desiti već danas.

Nakon što je ukazana lekarska pomoć onim okrivljenima kojima navodno nije bilo dobro, ročište je nastavljeno salušavanjem oštećenog svedoka, koji je prema navodima optužnice bio silovan. Javnost je tokom tog saslušanja bila isključena.