Volas o dokumentu protiv ruskog mešanja, iz srpskog ministarstva demantuju

Vesti 20. jun 202117:45 > 19:07 33 komentara
Tanjug/Ministarstvo odbrane/Jovo Mamula

Vojna vežba "Platinasti vuk" koja se održavala od 3. do 18. juna i na kojoj je učestvovalo više od 500 pripadnika Vojske Srbije i oružanih snaga iz devet partnerskih zemalja među kojima i Francuske, SAD, Velike Britanije, prošla je relativno ispod radara javnosti. Međutim, britanski Telegraf objavio je da je ministar odbrane Velike Britanije Ben Volas izjavio da su tokom njegove posete Srbiji dve države potpisale značajan sporazum kojim se sprečava uticaj Rusije. Iz srpskog Ministarstva odbrane demantovali su za RSE takve navode.

Kako prenosi Radio slobodna Evropa, Volas je u intervjuu za Britanski telegraf otkrio da su tokom njegove posete Srbiji dve države potpisale značajan sporazum kojim se sprečava uticaj Rusije.

On je dodao da će Britanija pomoći Srbiji da se odupre ruskom „zlobnom uticaju“ i „manipulaciji“.

POVEZANE VESTI

Ministarstvo odbrane Srbije demantovalo je u odgovoru na upit Radija Slobodna Evropa (RSE) da je tokom posete ministra odbrane Velike Britanije Beogradu 16. juna potpisan sporazum kojim se sprečava uticaj Rusije.

„Povodom netačnih medijskih napisa, a radi istinitog obaveštavanja javnosti Ministarstvo odbrane ukazuje da tokom posete ministra odbrane Velike Britanije Bena Volasa Srbiji, nije potpisan bilo kakav dokument u kojem se pominje Rusija, niti je ministar Volas bilo gde to izjavio“, navodi se u pisanom odgovoru Ministarstva za RSE.

U zvaničnim saopštenjima objavljenim nakon sastanka sa Volasom na stranicama predsednika Srbije i Ministarstva odbrane ne navodi se da su strane potpisale sporazum kojim se suprotstavlja ruskom mešanju.

Rusija se ne pominje ni u zvaničnom saopštenju o poseti Volasa objavljenom na sajtu britanske Vlade 18. juna.

Na sajtu Ministarstva odbrane Srbije 16. juna objavljeno je saopštenje u kojem se navodi da su dva ministra potpisala „Aranžman o unapređenju saradnje u oblasti odbrane između Republike Srbije i Ujedinjenog Kraljevstva“, bez navođenja daljih detalja o sadržaju tog dokumenta.

Kako je tada objavljeno, Stefanović je ocenio da su dve strane, potpisivanjem Aranžmana o unapređenju saradnje u oblasti odbrane, „izrazile spremnost i opredeljenje za nastavak intenzivne bilateralne saradnje između dva ministarstva i dve vojske“.

„Predmet Aranžmana je razvoj bilateralne saradnje u oblasti multinacionalnih operacija, vojne obuke i obrazovanja, održavanje bilateralnih vežbi, razmatranje unapređenja saradnje u kopnenom i vazduhoplovnom domenu i sajber odbrani, jačanje mogućnosti za saradnju odbrambenih industrija i naučno istraživačkih institucija kao i međusobno pozivanje na godišnje vojne sportske manifestacije i takmičenja“, navelo je 20. juna za RSE Ministarstvo odbrane Srbije.

Kako se navodi na sajtu ministarstva, tokom posete sa Volasom 16. juna, predsednik Srbije je rekao da je Srbija „zainteresovana da osnaži i obogati veze sa Ujedinjenim Kraljevstvom u svim oblastima, uključujući i oblast odbrane“.

U intervjuu za britanski Telegraf Ben Volas je rekao da Britaniji „ne smeta“ što Srbija ima prijateljske odnose sa Rusijom, jer je „Srbija vojno neutralna“.

„Nismo u ruskoj igri da zemlju uzimamo zdravo za gotovo i pokušavamo da je nateramo da izabere“, rekao je Volas.

„Želimo najbolju sigurnost za ljude u Srbiji, ali i dalje nam je potrebna podela tereta i neki partneri će biti manje tradicionalni nego što mislite, uključujući i Srbiju“, dodao je on.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare