Beograd i Priština dogovorili u Briselu tekst deklaracije o nestalim osobama

Vesti 04. apr 202318:56 17 komentara

Deklaracija o nestalim osobama prvi je dokument dogovoren između Beograda i Prištine nakon postizanja osnovnog sporazuma dve strane.

Kako je novinarima rekao direktor Kancelarije za KiM Petar Petković posle današnjih razgovora u Briselu dve strane, najpre odvojeno sa izaslanikom EU za dijalog Miroslavom Lajčakom a potom i na zajedničkom sastanku, nakon dogovora o terminologiji koja će biti iskorišćena, uslediće predstavljanje tog dokumenta na sastanku na najvišem nivou.

Povezane vesti

Kako je naveo, ključni su razgovori o primeni sprazuma dve strane i pratećeg Aneksa, o energetici, kao i ZSO, u skladu sa sporauzmima iz 2013 i 2015.

Prvi korak biće, dodao je, predstavljanje nacrta statuta koji je izradio Upravljački tim.

To je potvrdio i glavni pregovarač Prištine Besnik Bisljimi, koji nije pominjao ZSO, ali je rekao da su razgovarali o nacrtu Upravljačkog tima o formiranju opština sa srpskom većinom, i da ce se time baviti lideri na najvišem nivou.

On je dodao da je sledeci sastanak predsednika Srbije Aleksandra Vučića i kosovskog premijera Aljbina Kurtija planiran za drugu polovinu aprila.

Petković i Bisljimi sastali su se prvi put od kako su predsednik Srbije i premijer Kosova prihtvatili sporazum o putu ka normalizaciji odnosa i aneks o primeni tog sporazuma. Na njima je najvažniji posao – da utvrde detalje i primene dogovoreno.

Sa druge strane jz EU ponavljaju da će sporazum i aneks postati deo Poglavlja 35, a samim tim i deo obaveza na putu dve strane ka članstvu u EU.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare