Beograd i Priština u Briselu postigli načelan dogovor o rešenju krize na severu

Vesti 29. sep 202118:50 > 20:0992 komentara
Merdare Kosovo, administrativni prelaz, granični prelaz, skidanje tablica, policija skida tablice, srpske tablice BG-MERDARE VO-200921-SOS(20210920-120129966).mxf.00_00_06_02.Still001
Izvor: Ilustracija / N1

Delegacije Beograda i Prištine postigle su u Briselu načelan dogovor o rešenju krize na administrativnim prelazima na severu Kosova. Kako je novinarima u Briselu rekao glavni pregovarač Prištine Besnik Bisljimi, dogovor je postignut u tri tačke. Prema njegovim rečima, jedina tačka na koju delegacija Beograda nije dala saglasnost odnosi na automobile sa KM tablicama. Predstavnici EU istovremeno poručuju da pregovori dve strane nisu još završeni.

Glavni pregovarač Prištine rekao je novinarima da prva tačka u nacrtu sporazum predviđa da se na administrativnim prelazima više neće skidati tablice, niti će se izdavati probne tablice, i ta mera bi, kako je naveo, trebalo da počne da se primenjuje u ponedeljak.

Kako je objasnio Bisljimi, sporazum predviđa da i srpska i kosovska strana od iduće nedelje koriste nalepnice, umesto da skidaju registarske tablice.

Druga tačka predviđa formiranje radnih grupa za trajno rešenje pitanja slobode kretanja, u roku od šest meseci.

Treća tačka predviđa povlačenje ROSU, kako bi na njihovo mesto došao Kfor. Priština povlačenje specijalnih jedinica kosovske policije uslovljava uklanjanjem barikada koje su postavili predstavnici Srba, precizirao je Bisljimi.

„Prema ovom sporazumu, u subotu će KFOR biti raspoređen na punktovima, a nakon nekoliko sati zanemiće jedinice specijalne policijske jedinice, koje će, paralelno sa barikadama, napustiti granične prelaze“, rekao je predstavnik Prištine.

Bisljimi je istakao da je reč o nacrtu dogovora, i da se čeka samo još pristanak srpske strane. Kako je naveo, jedina tačka na koju delegacija Beograda nije dala saglasnost, pre nego što se sporazum proglasi konačnom, odnosi na automobile sa KM tablicama.

Inače, delegacije Beograda i Prištine danas u Briselu ni u jednom trenutku nisu bile za istim pregovaračkim stolom, već su imale samo bilateralne sastanke sa specijalnim predstavnikom EU za dijalog Miroslavom Lajčakom.

„Imali smo nekoliko sastanaka, svi su bili bilateralni, sa gospodinom Lajčakom, koji je zatim posredovao između strana. Naš cilj je bio jasan – da postignemo deeskalaciju i održimo reciprocitet sa registarskim tablicama. Do sada smo došli do konačnog nacrta, koji je gotovo u potpunosti usaglašen. Konačan dogovor je samo na srpskoj strani“, kazao je Bisljimi.

Pregovori nisu gotovi, delegacija Beograda kod Lajčaka

Sastanak predstavnika Beograda sa Lajčakom je u toku, a pojedini beogradski mediji, pozivajući se na izvore u srpskoj delegaciji, prenose da nikakav dogovor sa prištinskom stranom još nije postignut.

Portparol EU Peter Stano oglasio se u međuvremenu na Tviteru, ističući da pregovori Beograda i Prištine nisu još završeni.

„Pregovori se nastavljaju kako bi se našlo rešenje za trenutnu krizu na severu Kosova“, naveo je Stano.

Lajčak je na Tviteru preneo (retvitovao) tu poruku Stana.

Poruku portparola EU retvitovao je i američki ambasador u Srbiji Entoni Godfri koji je naveo da je u bliskom kontaktu sa američkim izaslanikom Gabrielom Eskobarom, koji se takođe nalazi u Briselu radi podrške ovom dijalogu, te da dogovor nije finalizovan iako postoji napredak.

„Posao nije završen ali je učinjen dobar napredak. Strane moraju da budu fleksibilne i da nastave svoj rad kako bi se ovo finalizovalo. Vreme je sada“, poručio je Godfri, prenosi KoSSev.

Komentari

Vaš komentar