Beograd na vodi odgovara na kritike: Posadićemo 200 novih stabala u parku kod Bristola

Vesti 12. apr 202412:20 21 komentara

Nakon kritika aktivista civilnog društva zbog izgradnje podzemne garaže kod hotela "Bristol", zbog čega će biti posečena većina stabala u postojećem parku, oglasila se kompanija "Beograd na vodi" koja je poručila da će taj prostor biti u potpunosti obnovljen i dodatno pošumljen.

Iz „Beograda na vodi“ je saopšteno da će u parku biti posađeno oko 200 novih stabala, a preovlađivaće autohtone vrste drveća, kao što su javor, platan i hrast. Naglašava se da će pored novih sadnica, biti sačuvana estetski reprezentativna i potpuno zdrava i očuvana stabla.

„Prilikom rekonstrukcije Svetonikolskog parka biće primenjena najsavremenija inženjerska rešenja, zahvaljujući kojima će odraslo drveće, visoko i do 15 metara, moći da neometano raste na ‘zelenom krovu’ podzemne garaže, koja će se prostirati ispod parka“, navodi se u saopštenju.

Pored visokog drveća, park će, kako se dodaje, krasiti i žbunje, cveće i travnjaci, kao i manja fontana i spomenik čuvenom srpskom zadužbinaru Luki Ćeloviću, zahvaljujući kom je park i nastao.

Jedan od najstarijih beogradskih spomenika „Krst sa Malog pijaca“, koji datira još iz 1862. godine, biće obnovljen u sklopu rekonstrukcije i ozelenjavanja parka, uveravaju iz „Beograda na vodi“.

Garaža će, kako kažu u ovoj kompaniji, biti „sakrivena“ u podzemnom delu parka, imaće dve etaže sa 440 parking mesta, i njom će upravljati JKP „Parking servis“ Beograd.

„Garaža će biti otvorena za sve građane i posetioce Beograda i predstavljaće velikog saveznika srpske prestonice u borbi sa hroničnim nedostatkom parking mesta u centru grada. Imaće dva ulaza, odnosno izlaza za vozila i punjače za električne automobile, kao i podzemni prolaz za pešake sa liftom“, poručuju iz „Beograda na vodi“.

NMZ: Uništavanje parka pod velom rekonstrukcije

Podsetimo, udruženje „Naša mesna zajednica“ (NMZ) upozorilo je da će postojeći park kod „Bristola“, biti uništen pod velom rekonstrukcije.

Planiranom rekonstrukcijom parka, kako ukazuju iz NMZ, predviđeno je da se zadrži svega pet od postojećih 86 stabala u parku.

Iz NMZ navode da iako je u urbanističkom projektu navedeno da će ovo biti javna garaža, opravdano sumnjaju da je ona zaista namenjena građanima.

Podsećaju da je istovremeno oglašen i javni uvid urbanističkog projekta za rekonstrukciju, adaptaciju i sanaciju hotela „Bristol“, koju trenutno takođe sprovodi kompanija „Beograd na vodi“, i da se u tom dokumentu navodi da da će se parkiranje za potrebe hotela rešiti izgradnjom garaže u obližnjem parku.

Izgradnji garaže usprotivio se i Gradski odbor Pokreta za preokret (PZP) Beograd, koji je ocenio da problem parkiranja ne sme biti rešavan na uštrb zelenih površina.

Iz PZP-a su takođe izrazili sumnju da će garaža biti namenjena svim građanima.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare