Beograd opet ignoriše odluke Brisela, sankcije Belorusiji za Vladu – nisu tema

Vesti 28. maj 202119:4155 komentara

Beograd je ponovo ignorisao spoljnopolitičke odluke Brisela. Poslednje se odnose na sankcije Belorusiji. Priključivanje takvoj odluci u ovom trenutku za Vladu Srbije - nije tema. Povod Evropske unije da zatvori svoj vazdušni prostor za letove iz Belorusije i da sankcioniše režim Aleksandra Lukašenka, bio je to što je beloruski predsednik silom, u Minsk preusmerio irski putnički avion na evropskoj liniji, da bi uhapsio beloruskog novinara Romana Protaševiča i njegovu devojku, koji su bili među putnicima.

Sankcije za Belorusiju dirigovane su iz Brisela. Srbija se, kao potpisnica Sporazuma o pridruživanju Evropskoj uniji, obavezala da će se pridružiti spoljnopolitičkim akcijama i rezolucijama Evropske unije. Istraživanja nevladinih organizacija pokazala su da je tokom nekoliko poslednjih godina opadao broj prilika kada se Vlada Srbije pridružila odlukama EU.

„Mislim da u ovom trenutku ne bi moglo da se očekuje da će Beograd osuditi u većoj meri Belorusiju, samim tim zato što ja mislim da više ne očekuje da će kritika iz Brisela imati nekih posledica, nekih posledica u samoj Srbiji“, smatra šef biroa Nemačkog instituta Dušan Reljić.

Povezane vesti:

Predsednica Vlade Ana Brnabić rekla je medijima da je sada bespredmetno da komentariše uvođenje sankcija Belorusiji i da će država doneti eventualnu odluku o tome, kada takav zahtev bude zvanično stigao. Reljić podseća da pristupanje Evropskoj uniji nije tehnički postupak u kojem postoje kriterijumi koji moraju da se ispune.

„S druge strane, ono što su političke vlasti u velikoj većini zemalja takozvanog Zapadnog Balkana, sada sa izuzetkom Severne Makedonije, tokom proteklih godina pokazale jeste da nisu spremne da zapravo svoja društva prilagode zahtevima demokratije i vladavine prava“, dodao je Reljić.

Belorusija je ovih dana u središtu pažnje i zbog istraživanja koje su objavili novinari Krika, zajedno sa kolegama iz Belorusije. Bliskost sa Lukašenkom obezbedila je porodici Karić zavidnu poslovnu poziciju. Njihove kompanije dobile su državno zemljište vredno oko 800 miliona evra, uživaju poreske olakšice i dobijaju velike državne građevinske projekte.

„Ispostavilo se da ništa od toga nije napravljeno, ali to nije zaustavilo porodicu da i dalje dobija nove poslove i svaki put nisu dobili ono što su obećali. Sa druge strane ogromnu podršku dobijaju od države, odnosno od predsednika Lukašenka“, rekla je novinarka Krika Bojana Jovanović.

Novinarka Krika navodi i da je Karićima predsedničkim dekretom omogućeno da firme ne plaćaju porez na dobit i da su drugi građevinski investitori u vrlo nepovoljnom položaju.

„Niko od njih nije smeo zvanično da govori za nas, jer su se plašili odmazde, odnosno onog što može da im se desi ako javno progovore o tome“, dodala je.

Komentar na navode portala Krik od Bogoljuba Karića do emitovanja ovog priloga nismo dobili.

Komentari

Vaš komentar