Patrijarh Porfirije: Ne smemo samo da se optužujemo i sejemo novo seme zala

Vesti 25. maj 202318:25 > 21:06 463 komentara

U Beogradu je održana Spasovdanska litija, od Vaznesenjske crkve do Hrama Svetog Save, gde je patrijarh Srpske pravoslavne crkve Porfirije služio moleban.

Suočili smo se u ove dane sa strašnim zlom koje nas je sve porazilo, jer je napalo našu decu i preko njih nas i pogodilo nas tako da smo zanemeli, poručio je patrijarh Porfirije okupljenima ispred Hrama Svetog Save.

Um posustaje pred pokušajima svakog logičnog objašnjenja onoga što se dogoidlo, dodao je.

„Zlo nema ime i prezime, nema uzrast i pol, rasu i naciju, opredeljenje – zlo je neuhvatljivo i ma šta činili zlo se ne može konačno i potpuno pobediti nikakvim institucijama, tehnikama, veštinama i sposobnostima. Ma koliko one bile efikasne i korisne. Znanje je potrebno, ali ne i dovoljno, tehnika i veština pomažu, ali ne izbavljaju, filozofija, politika, nauka i umetnost – sve je to blagosloveno i potrebno i donekle rešava naše probleme i potrebe, ali suštinska pitanja o cilju postojanja o stradanju, o radosti i tuzi, o istini laži, o životu i smrti, o dobru i zlu – ostaju bez konačnog odgovora“, naveo je patrijarh Porfirije.

Tanjug/Miloš Milivojević
Tanjug/Miloš Milivojević
SPC
N1
N1
N1
N1
N1
N1
N1
N1

„Šta nam je činiti? Nijedno ključno pitanje čovek ne može rešiti samo svojim snagama. Naravno, moramo učiniti sve što je do nas, ali onda svoje snage i podvige udružiti sa snagom Božjom, moramo verom i molitvom otvoriti vrata blagodati Božijoj da deluje sa nama i u nama kako bi naši napori i znanja urodili plodom za dobro drugih i nama na korist“, naglasio je patrijarh.

Ističe da se moramo zamisliti dobro i da se moramo trgnuti i probuditi.

„Svi smo pogođeni, svi osećamo neizmernu tugu i bol, svi imamo traumu i zato smo svi potrebni jedni drugima kao potpora i oslonac. Zajedno smo na krstu, da bismo zajedno vaskrsli moramo se svi u molitvi i pokajanju sabirati, okupljati oko svetitelja i oltara Božijih. Ne smemo dozvoliti sebi da samo i iskučljivo optužujemo jedni druge i tako sejemo novo seme zala i nesporazuma“, naglasio je patrijarh Porfirije.

Tokom besede govorio je i o Kosovu:

„Ako nam neko uzima uho, oko i srce – da li možemo živeti bez toga? Znam da svi u sebi znamo odgovor. Potrebna je molitva, potrebno je sabirati snage da bismo kao nekada i sada i zauvek sačuvali Kosovo i Metohiju kao deo Srbije, da se ne bi desilo da na bilo koji način posredno i neposredno Kosovo i Metohija mogu biti otuđeni“, istakao je patrijarh Porfirije.

„Zato, sabirajmo se, ne dolivajmo ulje na vatru, potrebni smo jedni drugima, potrebna nam je snaga“, zaključio je patrijarh.

Srpska pravoslavna crkva saopštila je da se na litiji okupilo više od 100.000 ljudi i da se radi o najvećem molitvenom skupu u istoriji Beograda.

Spasovdanska litija krenula je ispred Vaznesenjske crkve u Beogradu nešto pre 19 časova. Uprkos jakom iznenadnom pljusku, hiljade građana okupile su se da isprate mošti vladike Nikolaja do Hrama svetog Save.

Litija je zastala na uglu ulica Kralja Milana i Kralja Milutina, kako bi se građani pomolili za postradale đake Osnovne škole „Vladislav Ribnikar“, ljude koji su nastradali u masovnoj pucnjavi u mladenovačkim selima i sve žrtve porodičnog i svakog drugog nasilja.

Došli su i pripadnici Vojske Srbije i Žandarmerije, a na litiji učestvuje i komunalna policija, odnosno “Beli”.

Prethodno je pauk Parking servisa skupio vozila koja su se nalazila ispred Vaznesenjske crkve i odnela ih do prvog slobodnog parking mesta – građani koji su parkirali automobile ispred crkve neće plaćati kazne.

Komentari (463)

Vidi sve komentare