Beograđani i dalje ne znaju kad im stiže prevoz, a neki vozači – ni kuda da voze

Vesti 07. jun 202306:30 62 komentara

Novine u gradskom prevozu koje je gradonačelnik Aleksandar Šapić pompezno najavljivao nedeljama - i dalje nisu u potpunosti zaživele. A problemi sa kojima se suočavaju građani i vozači ne prestaju.

Beli – novi kontolori, za koje se kaže da su počeli da rade – nismo videli na mnogim stajalištima. Nismo ih sreli ni u gradskom prevozu. Pokušali smo da proverimo i gde se nalaze autobusi 26 i 27 – međutim, naišli smo na problem – jer aplikacija za praćenje prevoza više ne radi. U istom problemu našli su se i građani, koji kažu da su ih novine zbunile.

„Trebalo je prvo to da srede sve, pa onda na kraju kad naprave sistem koji funkcioniše da kupimo karte, a ne da kupimo karte i da čekamo da sistem počne da funkcioniše“.

„Pošto smo navikli da u ovoj zemlji ništa ne funckioniše, tako da i ne koristim više aplikaciju ni ovo mi čak nije ništa jasno više“.

„Imaš nešto pa izgubiš sa obrazloženjem da je to bolje zato što sad nemaš, je l tako“, rekli su građani sa kojima smo razgovarali.

„Paradokslano je da to što je građanima trenutno veliki problem – a to je da ne znaju kad dolazi koji autobus – to odgovara privatnicima koji se finansiraju iz budžeta grada, jer grad više nema mogućnost da nadzire koliko su oni prešli kilometara, pa im isplaćuje iz budžeta po onom principu – majke mi prešao sam toliko i toliko – tako da sve to nije dobro ni za građane ni za gradski budžet“, smatra Nikola Jovanović iz Centra za lokalnu samoupravu.

Kada će novine za gradski prevoz biti potpuno u funkciji i zašto aplikacija za praćenje prevoza ne radi – hteli smo da pitamo gradonačelnika. Međutim, uoči konferencije povodom manifestacije – Sportske igre mladih – nam je iz PR službe grada rečeno da pitanja van teme ne mogu da se postavljaju. Pitanja o GSP-u hteli smo da mu postavimo i kada je upitano da li neko od novinara ima pitanja.

N1: Imamo pitanja, van teme.

PR: Nisam videla izvini. Ovo je konferencija za Sportske igre mladih, ja bih Vas zamolila da sva pitanja vezana za neke druge teme ostavite za drugu priliku, jer naša je želja da danas pričamo samo o tim pozitivnim i lepim stvarima i onome što nas očekuje 16. juna na Trgu republike, to bi bilo to hvala mnogo.

Gradonačelnika smo hteli da pitamo i zašto smo došli u situaciju da pojedini vozači ne znaju kojom rutom treba da voze, pa im u tome asistiraju putnici i to ne samo na srpskom, već i na engleskom?

„Sada smo svedoci jedne malo komične, a malo tragikomične situacije, a to je da nam vozači iz južne i istočne Azije voze Beograđane u javnom prevozu, što je posledica isključivo toga da se pare godinama odlivaju kroz korupciju i iz GSP-a i gradskog budžeta i nije neuobičajeno što mi nemamo para da zadržimo ni vozače, ni mehaničare, inženjere, već uvozimo ljude iz daleke Azije koji ne znaju jezik, grad i koji se ne snalaze u našim uslovima“, dodao je Jovanović.

Krajem prošle godine u Beograd je stiglo 30 vozača iz Šri Lanke. Jovanović dodaje da je osim toga, situaciju u gradskom prevozu dodatno narušio novi sistem naplate karata, za koji, kako kaže, nema naznaka da će doneti boljitak građanima i gradskom budžetu.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare