Beograđanka od GIK-a pribavila neoborivi dokaz da je njen potpis podrške listi Radeta Baste falsifikovan

Vesti 25. jan 202414:40 69 komentara

Beograđanka Iva Ćosić Đinđić dobila je od Gradske izborne komisije (GIK) kopiju izjave podrške listi Radeta Baste "Dosta! Evropski put" na izborima u Beogradu, a iz koje se jasno vidi da je reč o falsifikatu.

Jedna od nepravilnosti koja je odmah uočena na proteklim izborima u Srbiji, bili su falsifikovani potpisi podrške određenim listama. Među prvima je bio slučaj zlouptrebe potpisa Ive Đinđić Ćosić koja je na gradskim izborima navodno podržala listu Radeta Baste.

Kada je to otkrila, Đinđić Ćosić je podnela krivični prijavu, a za medije je izjavila da je „duboko iznenađena i potrešena“ da je neko zloupotrebio njene lične podatke. Danas je uspela da dođe do prvih odgovora kako se sve dešavalo i kako je njen potpis završio na listi podrške Radetu Basti.

„Ono što sam ja danas uspela da ishodujem to je izjašnjenje po zahtevu koji sam podnela još 30.11.’23, i nakon urgencije koju sam podnela GIK-u, i pritužbe Povereniku za zaštitu podataka od ličnosti. GIK je na moj zahtev i lično insistiranje danas meni predala i uručila kopiju spornog dokumenta, odnosno sporne izjave koju sam ja navodno potpisala, odnosno koja je falsifikovana“, objasnila je Đinđić Ćosić za N1.

N1

Uvidom u taj dokument utvrdila je da njen lični potpis nije na toj izjavi, kao i da su podaci iz lične karte uzeti iz stare lične karte, odnosno lične karte koja je važila do 23.6.’23. i koju je u međuvremenu promenila.

„To je ova lična karta (pokazuje dokument, prim. N1), i ta lična karta je tog momenta kada je ova nova izdata, ona je poništena, ona je nevažeća. Šta to govori, to govori da overitelj GO Savski venac, a sad utvrđujem tačno i njegov identitet, to je gospodin Radovan Radonjić, nije očitao moju ličnu kartu kao što je bilo potrebno da se učini u skladu sa zakonom. Znači, on nije imao u posedu moju ličnu kartu. I da je imao u posedu, on je isto nije mogao očitati, jer ona ima rupu, ona je poništena lična karta“, ukazala jke Ćosić Đinđić.

Sada je, kako je dodala, potrebno utvrditi kako je overitelj došao do njene očitane stare lične karte koju je zloupotrebio i falsifikovao njen potpis.

„Kolege iz GIK-a će dopuniti krivičnu prijavu sa označenim novim licem, sa licem koje se navodi na listi overe i zahtevaće da se preduzmu dalje radnje“, najavila je Ćosić Đinđić.

Istakla je da je predmet potpuno čist i jednostavan za rešavanje, i pozvala je Tužilaštvo i MUP da reaguju.

Sagovornica N1 je najavila i da će se, u slučaju da izostane odgovor institucija u Srbiji, obratiti međunarodnim sudovima.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare