Berbok: Nemačka želi brže pregovore o približavanju Zapadnog Balkana EU

Vesti 01. jul 202221:47 33 komentara
REUTERS/Yves Herman

Diskusija o približavanju država Zapadnog Balkana Evropskoj uniji bi trebalo da se ubrza, smatra nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok, prenosi Radio slobodna Evropa (RSE).

Ne bi trebalo gubiti više vremena u naporima za integraciju i harmonizaciju, rekla je Berbokova posle razgovora sa svojom slovenačkom koleginicom Tanjom Fajon u Berlinu.

„Na Balkanu se ne sme stvarati ništa gde se mogu smestiti Rusija ili drugi akteri“, izjavila je Analena Berbok.

POVEZANE VESTI

Osim Rusije, veći uticaj na Zapadnom Balkanu traži i Kina. „Zapadni Balkan je geografski u sredini EU. Moramo konačno dovesti ljude Zapadnog Balkana u naš politički centar“, rekla je Berbokova.

Unija je trebalo da održi obećanje da će otvoriti pristupne pregovore, posebno sa Severnom Makedonijom i Albanijom, smatra nemačka ministarka.

„To je u našem sopstvenom strateškom interesu, a takođe i pitanje kredibiliteta“, rekla je ona.

U toku su pristupni pregovori sa Crnom Gorom i Srbijom.

U martu 2020. godine Evropski savet se složilo da otvori pristupne pregovore sa Severnom Makedonijom i Albanijom, a Bugarska blokira tu odluku vetom zbog spora oko jezika i istorije, dok je Brisel je i napredak Tirane na putu ka EU vezao za napredak Severne Makedonije.

Ipak, prošle sedmice je parlament Bugarske dao Vladi zeleno svetlo da odobri pregovarački okvir za članstvo u EU za Severnu Makedoniju. Predloženo rešenje za ukidanje bugarskog veta je sada na razmatranju u Skoplju.