Berbok pozvala Prištinu da što pre ispuni uslove za prijem u Savet Evrope

Vesti 17. maj 202412:38 3 komentara
Tanjug/AP Photo/Ebrahim Noroozi

Nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok rekla je da je Kosovu mesto u Savetu Evrope i pozvala vlasti u Prištini da što pre ispune uslove za prijem Kosova u tu međunarodnu organizaciju.

„Najmlađoj demokratiji Evrope, Kosovu, je mesto u Savetu Evrope“, rekla je Berbok na godišnjoj sednci Komiteta ministara SE, prenela je agencija DPA.

Ona je pozvala zvaničnike Kosova, „u prvom redu nosioce odlučivanja, da što pre ispune sve preduslove kako bi se mogla da formira neophodna većina za prijem Kosova u Savet Evrope“.

Najspornije pitanje u ovom trenutku je napredak kosovskih vlasti u formiranju Zajednice srpskih opština (ZSO), navodi DPA.

Pročitajte još

Ministarka spoljnih poslova Donika Gervala rekla je juče da Vlada Kosova priprema Nacrt statuta ZSO koji će uputiti Ustavnom sudu do kraja maja, i da je o tome pismom obavestila i predsednika Parlamentarne skupštine Saveta Evrope Teodorosa Rusopulosa.

Međutim, u pismu koje je poslato 15. maja, Gervala je najavila da će Ustavnom sudu biti podnet Nacrt statuta koji je pripremila Vlada Kosova, a ne evropski nacrt koji je predstavljen strankama u dijalogu Beograda i Prištine prošle godine.

Ambasada Nemačke na Kosovu je posle izjave Gervale saopštila da njena najava ne predstavlja ispunjenje traženih uslova, niti korak koji se od Kosova očekuje.

„Kvinta i drugi su više puta isticali da se od Kosova očekuje da preduzme opipljive korake za uspostavljanje Asocijacije (ZSO) kako bi se postigla neophodna dvotrećinska većina u Komitetu ministara da bi aplikacija za članstvo bila uspešna. Prema našem mišljenju, podnošenje nacrta statuta Ustavnom sudu pre sednice Komiteta bio bi takav korak“, rekao je portparol nemačke ambasade Kristijan Boher.

Nemački kancelar Olaf Šolc, predsednik Francuske Emanuel Makron i premijerka Italije Đorđa Meloni su 14. maja u pismu premijeru Aljbinu Kurtiju izjavili da predlog izaslanika EU Miroslava Lajčaka za uspostavljanje ZSO predstavlja „solidan model, pažljivo osmišljen uz pomoć evropskih pravnika i eksperata, zasnovan na postojećoj najboljoj praksi u Evropi“.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare