Berbok: Želimo da Srbija bude punopravni član EU, iskreno ćemo vas podržati

Vesti 11. mar 202215:10 > 17:56 130 komentara

Nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok, koja je u zvaničnoj poseti Beogradu, kaže da Nemačka želi da doprinese da posle izbora Srbija i Kosovo postignu sveobuhvatni sporazum. "Vidimo koliko su važne naše vrednosti zalaganje za mir, slabilnost i demokratiju, za nas kao Nemačku to znači da moramo da doprinesemo u regionu. Centralni spoljno-politički prioritet Balkana je jasan, želimo da Srbija bude punopravni član EU, ubeđeni smo da Srbi imaju pravo na život u našoj zajedničkoj kući, zato su potrebne reforme u vladavini prava, podržaćemo Srbiju iskreno", rekla je ona.

Dodaje da će Nemačka pokazati veću prisutnost na Zapadnom Balkanu.

„Stvorili smo funkciju specijalnog izaslanika za Zapadni Balkan, on će biti moje oko i uvo u regionu, pobrinuće se da Zapadni Balkan dobije pažnju koju zaslužuje, imamo sreću da imamo dobru startnu poziciju, odlučni smo da nećemo ostati na tome“, kazala je Berlok nakon sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Povezane vesti:

Rekla je da je Srbija malo više napredovala od nekih drugih zemalja koji nisu dobile status kandidata.

„Pregovara se o poglavljima, razgovarali smo kako se proces može intenzivirati. Evropska unija je stvorena ne za sebe, videli smo da se mir ne podrazumeva, proces pridruživanja je važan, zemlje Evrope su umrežene“, rekla je.

Kaže da je u Berlinu „dobro primećeno“ glasanje Srbije za rezoluciju Generalne skupštine UN kojom je osuđena ruska agresija na Ukrajinu.

„U GS UN zemlje su jasno osudile agresiju Ukrajine, stav Srbije smo dobro primetili u Nemačkoj. Cilj osude je bio predsednik (Rusije Vladimir) Putin i njegovi militantni pomagači, zato je važno imati jasan stav, a ne okrenuti glavu. Naše zajedničke vrednosti su mir, sloboda i prosperitet. Ko deli ove vrednosti, sada ne može stajati po strani“, kazala je Berbok.

Upitana o distanciranju predsednika Srbije Aleksandra Vučića od Putina rekla je da je Srbija, kao i druge članice EU i međunarodne zajednica, našla jasan jezik kada je reč o napadačkom ratu Putina i da se jasnije od toga ne može osuditi rat.

Selaković sa Berbok o unapređenju saradnje, evrointegracijama i situaciji u regionu

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković razgovarao je sa šeficom nemačke diplomatije o unapređenju odnosa i saradnje dve zemlje, evrointegracijama i situaciji u regionu.

Selaković je rekao da poseta Berbok svedoči o visokoj posvećenosti Nemačke regionu Zapadnog Balkana i dodao da je Beograd opredeljen za jačanje ukupne saradnje dve zemlje tokom mandata kancelara Olafa Šolca, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

On je kazao da je Nemačka jedan od najznačajnijih ekonomskih partnera Srbije i jedan od najvećih investitora u srpsku privredu, i dodao da je Beograd zainteresovan za dalje unapređenje ekonomske saradnje kroz kontinuiran rast spoljnotrgovinske razmene i korišćenje investicionih potencijala, navodi se.

Naveo je da je Srbija „jasno i čvrsto“ na evropskom putu, i da očekuje dalju podršku Nemačke za otvaranje klastera i ubrzanje procesa evropskih integracija, piše u saopštenju.

Selaković je, kako se navodi, rekao da je za Srbiju od ključnog značaja očuvanje mira i stabilnosti na Zapadnom Balkanu, i ponovio da je Beograd opredeljen za dijalog sa Prištinom i postizanje kompromisnog rešenja kosovskog pitanja.

Povodom situacije na istoku Evrope, šef srpske diplomatije je kazao da Srbija dosledno insistira na poštovanju međunarodnog prava i teritorijalnog integriteta i suvereniteta država, dodaje se.

Najnovije informacije pratite u BLOGU UŽIVO i na stranici RAT U UKRAJINI.

Komentari (130)

Vidi sve komentare