„Berlin će budno pratiti da li Srbija poštuje demokratska pravila“: Josip Juratović o izborima

Vesti 18. apr 202413:50 23 komentara

"Berlin i cela EU će budno pratiti da li Srbija poštuje demokratska pravila u vezi sa osnovnim ljudskim pravima, a to su slobodni izbori. Nepoštovanje tih pravila je šamar demokratiji i takva država nema šta da traži u EU", izjavio je za N1 poslanik nemačkog Bundestaga Josip Juratović.

Delegacija koalicije Srbija protiv nasilja prošle nedelje boravila je u Berlinu. Juratović je u emisiji N1 Studio Live govorio o toj poseti i o tome kako su ti razgovori izgledali i kako Berlin gleda na postizbornu krizu u Srbiji, ali i o situaciju u regionu.

„Odbor za evropska pitanja u Bundestagu ima izveštaj ODIHR-a, ali i Rezoluciju koja je velikom većinom izglasana u Evropskom parlamentu. To je za nas bio povod da se bliže informišemo o situaciji u Srbiji. To nismo mogli preko medija, gde najveći prostor zauzima Aleksandar Vučić i SNS, te nemamo mogućnsoti da dobijemo prave infoemacije od opozicije. zato smo ih pozvali kao odbor da nam objasne kakva je situacija, posebno po pitanju ključnih preporuka ODIHR-a“, pojasnio je Juratović.

Kako su tada čuli, dodaje, izbori su se tada pripremali za 2. juni. „I to je jako kratak period, treba spisak birača urediti. Birači treba samo da odlučuju za koga će glasati, potreban je pristup medijima, to su sve pitanja koja u demokratskom svetu ne postoje, ovo se sve podrazumeva“, kazao je sagovornik N1.

POVEZANE VESTI

Opozicija im je, naveo je Juratović, objasnila da će ispunjenje tih ključnih pitanja vlast pokušati da odugovlači.

„A unutar izborne kampanje će se teško šta menjati, tako da se opozicija zaista nalazi u teškoj situaciji koja je do sada neviđena u EU. Mi možemo samo da preporučimo Vladi Srbije da se okrene demokratskim procesima, da se ispuni fer plej, da se ispune uslovi. Sve će biti otežavajuće i ne bih hteo biti na mestu opozicije“, ocenio je Juratović.

Juratović ipak, ne preporučuje bojkot izbora.

„Jer bi to čak i odgovaralo vladajućoj većini, jer se gubi struktura na terenu. Oni su prisiljeni da izađu na izbore, radi građana. S druge strane, izbori pod ovakvim uslovima iz 17. decembra, gotovo je nemoguće govoriti o fer i demokratskim izborima pod tim uslovima“, naglasio je.

Tako da, dodaje, Berlin razume opoziciju i gleda i posmatra situaciju.

„I dalje ćemo, ne samo Berlin, već i EU, Pariz će isto budno motriti te procese, i ja bih rekao, ako su se već tako odlučili o izborima 2. juna, ja bih poručio vladi i Aleksandru Vučiću da sada pokaže i dokaže svoju verodostojnost, pre svega demokratskim vrednostima EU kamo navodno Srbija teži, i da koliko god je moguće više onih ključnih preporuka ODIHR-a da ih realizuje. To može vlada i svaka politika kad god ti izbori počeli“, izjavio je.

Zemlja koja ne poštuje demokratske principe, nema šta da traži u EU, poručio je.

„Rezolucija o Srebrenici ne osuđuje srpski narod“

Komentarišući predlog rezolucije o Srebrenici u UN, Juratović kaže da, što se tiče teksta, rezolucije, „tu ne stoji ništa drugo nego ono što je u Srbiji u vreme Borisa Tadića prihvaćeno kao činjenica“.

„A činjenica je da se u Srebrenici dogodio genocid, ali se u tekstu ne kaže da se kolektivno osuđuje srpski narod za to, nego zločinci. I to mi strašno smeta što Vučić i Dodik pokušavaju da nametnu, da je za to optužen srpski narod“, ocenio je Juratović.

Kaže i da je nepošteno stigmatizovati srpski narod.

„I niko ga ne stigmatizuje osim samog Vučića, a ako je neko tako protiv Srbije, onda nije protiv Srbije već protiv politike Aleksandra Vučića koja je izneverila. Dosta je bilo radikala i radikalizma, niko ne osuđuje kolektivno Srbiju, već je ta priča o kolektivnoj osudi izmišljotina Vučića, Dodika i sličnih“, zaključio je Juratović.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare