Berlinski proces: Tri sporazuma i poziv za prihvatanje EU predloga za Kosovo

Vesti 03. nov 202219:15 0 komentara

Šefovi vlada država Zapadnog Balkana potpisali su u Berlinu tri sporazuma; cilj je regionalno povezivanje i slobodno kretanje građana, posebno veća mobilnost profesionalaca, studenata, istraživača i profesora. Tako je Berlinski proces koji predvodi Nemačka, preoteo inicijativu o regionalnoj platformi Otvorenog Blakana, koji su podržale SAD, dok je Nemačka bila rezervisana. Na samitu u Berlinu nemački kancelar Olaf Šolc pozvao je Beograd i Prištinu da prihvate francusko-nemačku inicijativu za ubrzano rešavanje problema Kosova.

Konačno posle početnog lutanja, nemački kancelar i domaćin Berlinskog procesa u prilici je da zapadno-balkanskoj šestorci ponudi nešto više od obećanja. Tri konkretna sporazuma i jedan otvoreni poziv.

„Krajnje je vreme da regionalni konflikti budu prevaziđeni. Konflikti koji već predugo traju i koče na EU putu. Normalizacija odnosa između Kosova i Srbije naročito mora biti ubrzana. Tako da, učinimo to“, rekao je kancelar Nemačke Olaf Šolc.

Povezane vesti

Ono što je učinjeno – jesu tri sporazuma koja direktno utiču na život građana. O slobodi kretanja s ličnom kartom, o priznavanju visokoškolskih kvalifikacija i o priznanju profesionalnih kvalifikacija doktora medicine, stomatologa i arhitekata. Ali, zar nismo čuli da su takvi ili slični sporazumi već potpisani?

„Svakako nije za nas nešto preterano novo jer smo mi to i na mnogo većem obimu u okviru inicijative Otvoreni Balkan, ali dobro evo sada smo to uradili i u Berlinskom procesu nakon 2,5 godina pregovora. Ono što je bilo nama važno i što je predsednik Vučić proveravao da ovi sporazumi ne derogiraju ono što smo ispregovarali u dijalogu sa Prištinom. Ali, uspeli smo“, navela je premijerka Ana Brnabić.

Sporazumi nisu jedina novost iz Berlina. Prvi put je predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen otvoreno rekla da je cela Evropska unija stala iza dokumenta koji Srbiji nudi brz put u Evropu u zamenu za neometanje Kosova na putu ka UN.

„Želim da kažem da postoji potpuna podrška francusko-nemačkom predlogu. I mi smo integrisali taj predlog u dijalog koji se vodi. Stoga pozivamo obe strane da to iskoriste, jer taj predlog je most ka rešenju problema koji može da se reši“, istakla je predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

Domaćin sledećeg samita Berlinskog procesa se slaže.

„Ja se iskreno nadam da će obe strane to shvatiti veoma ozbiljno“, kazao je premijer Albanije Edi Rama.

Koliko su se EU zvaničnici fokusirali na odnos Beograda i Prištine, možda se vidi po tome što na samitu niko nije spomenuo drugi veliki spoljnopolitički pritisak sa kojim se Beograd suočavao proteklih meseci. O sankcijama prema Rusiji, ni reč.

„Mislim da je ta tema nekako u poslednje vreme splasnula. Iz Evrope ne dolaze toliko jaki signali, bar ne od ove dve ključne zemlje Fracuske i Nemačke, da Srbija treba da uvede sankcije“, smatra Nemanja Todorović Štiplija sa portala European Western Balkans (EWB).

Na samitu je zato bilo reči o energetskom paketu. EU je obezbedila milijardu evra podrške zemljama Zapadnog Balkana, koji treba da pomogne da tokom zime ne dođe do sloma energetskih sistema.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!