Bešić o skupštinskom kolegijumu: Složan bojkot opozicije ozbiljan argument da se njihovi uslovi ispune

Vesti 03. apr 202409:54 0 komentara

Profesor Fakulteta političkih nauka u Beogradu Miloš Bešić komentarisao je u Novom danu današnji skupštinski kolegijum o izbornim uslovima i kazao da je, u zemlji u kojoj imamo potpuno odsustvo dijaloga, svaki takav sastanak značajan.

„Svaki dijalog je poželjan, kada živimo u zemlji u kojoj imamo gotovo apsolutno odsustvo dijaloga i u jednom podeljenom političkom diskursu,“ kazao je Bešić.

Na pitanje da li je ovo samo igranje dijaloga, profesor smatra da su vrlo jasni ciljevi i jedne i druge strane u tom dijalogu.

„Ona strana koju predstavlja opozicija želela bi ozbiljne promene izbornih uslova ili da dobiju minimalne promene izbornih uslova, to su one tri tačke. A vlast bi želela da se ništa ne promeni, jer im uslovi kakvi jesu očigledno prijaju. I, šta god govorili ovi sa vlasti i bez obzira na koji način pokazivali odbojnost prema rezoluciji EP i onome što je usledilo, u šta uključujem i izveštaj ODHIR-a, oni znaju da moraju nešto da urade po tom pitanju. Njihov plan je da urade što manje a da zadovolje opoziciju. A opozicija zna ovo o čemu govorim, pa će da proba da podigne letvicu i da dobije što više može da dobije.“

Podsetimo, predstavnici opozicije grupisani oko SPN na prethodnom kolegijumu izneli su tri zahteva:

1. Formiranje komisije koju bi činili predstavnici vlasti, opozicije i relevantne organizacije civilnog društva, a koja će imati izvršna ovlašćenja da vrši kontinuirani nadzor nad biračkim spiskom, stalnu kontrolu i reviziju biračkog spiska

2. Da javni servis započne odgovorno i profesionalno izveštavanje

3. Istovremeno održavanje svih lokalnih izbora u onim opštiinama i gradovima gde nisu održani u decembru

Profesor Bešić smatra da opozicija za prva dva zahteva mora da dobije garancije, ali i da je složan bojkot opozicije ozbiljan argument da se ovi uslovi ispune.

Ceo razgovor pogledajte u videu na početku teksta.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!