Beširević: Naše zdravlje postalo pitanje politike, a ne pitanje javnog zdravlja

Vesti 17. sep 202112:02 > 12:1413 komentara
Izvor: FoNet/Božana Pavlica

Prava onih koji ne žele da se vakcinišu protiv korone ne bi bila ugrožena u slučaju da država naredi obaveznu vakcinaciju, izjavila je profesorka Pravnog fakulteta Univerziteta Union Violeta Beširević, ističući da i eventualne kovid propusnice imaju ustavni osnov.

„Kada je reč o zaraznoj bolesti, tu su moja prava ograničena vašim pravima. Niko nema pravo da ugrožava drugog“, rekla je Beširević u serijalu razgovora Destinacija za FoNet i naglasila da i Ustav i Zakon o zaštiti od zaraznih bolesti polaze od toga.

Prema njenim rečima, u Zakonu o zaštiti od zaraznih bolesti predviđeni su modeli i mehanizmi za uvođenje obavezne vakcinacije, uslovi i organ koji to treba da uvede i to nije novo rešenje.

Beširević, međutim, ne može da kaže da li su se stekli uslovi uvođenje obavezne vakcinacije, jer nema dovoljno podataka, ali napominje da pravni okvir za uvođenje obavezne vakcinacije postoji.

Kako je objasnila, nadležni organi, poput Instituta za javno zdravlje Batutu, raspolažu podacima i procenjuju da li ovaj nagli porast broja obolelih dovodi do problema, pogoršanja situacije i ugrožavanja zdravlja do te mere da je potrebna obavezna vakcinacija.

„Ovo što vidimo i čemu svedočimo je pre svega politička odluka. Nažalost, naše zdravlje je postalo pitanje politike, a ne pitanje javnog zdravlja“, ukazala je Beširević.

Svaka država je dužna, i u tome smo svi jednaki, da zaštiti život i zdravlje svojih građana, poručila je ona i ocenila da tu leži odgovor šta je država dužna da uradi.

„Hoću da podsetim da naš Ustav u članu 39 o slobodi kretanja izričito kaže da se sloboda kretanja može ograničiti radi zaštite stanovništva od zaraznih bolesti. I ove kovid propusnice o kojima razgovaramo imaju ustavni osnov za uvođenje“, predočila je Beširević.

Prema njenom obrazloženju, nekome se ograničava kretanje na određenoj teritoriji radi sprečavanja širenja zarazne bolesti, kako drugoga ne bi zarazio i tu nema mnogo mudrosti.

Upitana o sankcijama za one koji ne poštuju epidemiološke mere, Beširević je odgovorila da se to uklapa „u našu staru dijagnozu – zakoni dobri, primena loša“, jer možete imati idealan zakon i propis, ali oni ne postižu svrhu ako se ne primenjuju.

Kada se govori o obaveznoj vakcinaciji, treba reći i da to nije prisilna vakcinacija, precizirala je ona i objasnila da to ne znači da će nas lekari juriti da se vakcinišemo.

„Onaj ko se ne vakciniše, a za to nema medicinski opravdani razlog, snosio bi prekršajnu odgovornost za kršenje propisane obaveze“, zaključila je Beširević.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Komentari

Vaš komentar