Beširi: Ako bi Vlada bila pametna, rezoluciju EP bi rešavala stavku po stavku

Vesti 18. dec 202111:44 > 12:10 8 komentara
Naim Leo Beširi
N1

Naim Leo Beširi iz Instituta za evropske poslove, govoreći o rezoluciji EP o Srbiji, kaže da ne treba zanemariti činjenicu da je ova rezolucija otišla u sve vlade EU. "Ako bi Vlada bila pametna, ovu rezoluciju bi stavila na svoj sto i stavku po stavku krenula da rešava", kaže on, dodajući da ne očekuje da će Vlada nešto značajno uraditi.

Prema njegovim rečima, Srbija konstantno zaboravlja da u procesu pregovaranja pregovara sa 27 zemalja članica, sa Evropskom komisijom kao 28. činiocem i sa Evropskim parlamentom.

„Drugim rečima, dok se ove tri instance ne slože, Srbija ne može napredovati ka članstvu u Evropskoj uniji. Ovde postoji klasično nerazumevanje institucija Evropske unije, ministar Vulin nam to pokazuje. Evroparlamentarci predstavljaju EU, a ne države članice. S druge strane imate Evropsku komisiju koja je nekako Vlada EU, predstavlja EU takođe, alih tu nominuju zemlje članice. Drugim rečima, to su dva odvojena tela i rečnik koji koriste je malo drugačiji“, kaže on.

Povezane vesti

Kako je rekao, „ako Srbija nije u stanju da primeni sopstvene zakone, kako ćete EU da ubedite da ćete biti u stanju da primenite evropske“.

„Šabac je ništa drugo nego simulacija Savamale, jedino što nedostaje je što nisu rušene udžerice, nego je rušen pravni sistem Srbije“, ističe.

Dodaje da „ne možete zaustaviti nešto za šta postoji gotovo konsenzus u EP“.

„Ovde se ne izražava zabrinutost, ovde nema tog diplomatskog govora, EP je mnogo konkretniji. Ako bi Vlada bila pametna, ovu rezoluciju bi stavila na svoj sto i stavku po stavku krenula da rešava. Nemojmo zanemariti činjenicu da je ova rezolucija otišla u sve vlade EU“, kaže on.

Prema njegovim rečima, Vlada svoju strategiju o komunikaciji pregovora sa EU ne poštuje u potpunosti.

„Za zabrinutosti vi u vestima neće čuti, uvek će se fokusirati na one pozitivne delove izveštaja“, kaže.

Ne očekuje, kaže, da će Vlada nešto značajno uraditi.

„Mi smo zemlja koja najduže pregovara za članstvo u EU, ne računajući Tursku. Hrvatska je pregovarala šest godina, u ovom trenutku će biti osam godina od kada je Srbija otvorila pregovore. Nismo ni na 30 odsto evropskog proseka kada je u pitanju ekonomija, uprkos ubeđivanju da smo nekakav ekonomski tigar“, kaže Naim Leo Beširi.

Postoji definitivno, kaže on, odgovornost EU i drugih zapadnih partnera koji dozvoljavaju da „ruske i kineske investicije u Srbiji budu izuzete od zakona“.

„Mnogo veća odgovornost je na Vladi Srbije, koja zbog toga što su kineski krediti povoljniji, te firme najčešće plate dolaze zbog visoke korupcije, gde vi platite da se zakoni ne poštuju“, kaže on.

Ističe da „ne možete ignorisati jedino direktno demokratski izabrano telo u EU“.

„Vi ne možete reći da je to izraz samo jedne političke volje, sve partije su glasale za. To šalje jasan signal, ne samo državi, to je opomena državi, ali i podrška građanima Srbije. Ovo je direktna podrška građanima da imaju pravo da izađu i mirno protestuju i ukažu na određene probleme, na nešto što žulja“, kaže on.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare