Beširi: Naš najveći problem – hoćemo sve benefite EU, a ne i da poštujemo zakone

Vesti 11. maj 202212:55 > 15:13 16 komentara
Naim Leo Beširi
N1

Naim Leo Beširi iz Instituta za evropske poslove izjavio je u emisiji N1 Studio Live da je naš najveći problem što bismo "mi hteli sve benefite EU, ali da ne poštujemo zakone EU". "Srbija se nalazi tu gde jeste zbog toga", rekao je.

Prema njegovim rečima, postoje primeri evropskih zemalja koje su vrlo bliske EU, a nisu članice, poput Norveške, Lihtenštajna.

„Ono što jeste simptomatično jeste da su to veoma bogate zemlje, koje su odlučile da ne budu članice. Makron je vrlo jasnu poruku poslao, da zemlje Zapadnog Balkana, Ukrajina, Moldavija, Gruzija, nisu zemlje koje su spremne za članstvo, ali da ovaj region ima perspektivu“, kaže on.

Povezane vesti

Taj predlog, kaže, nije ništa novo, ali treba imati u vidu da je to samo jedna zemlja članica.

„Makron deluje da je usamljen u tom predlogu“, kaže.

Beširi ističe da je „naš najveći problem što bismo mi hteli sve benefite EU, ali da ne poštujemo zakone EU“.

„Srbija se nalazi tu gde jeste zbog toga. Srbija i građani Srbije uživaju slobodna putovanja u EU od 2009. godine, kada je bila najveća podrška EU, 80 odsto, danas je negde ispod 50 odsto, to govori u prilog tome da građani duži period ne vide benefite. Ja mislim da je najveći krivac za to vlada, jer ona ne kaže građanima da svaki put kad se bolnica i škola renovira, da je to uglavnom ili u celosti renovirano novcem EU“, kaže Beširi.

Dodaje da „većina građana nije dovoljno obaveštena o tome gde je Srbija u odnosu na EU“.

„Razuman korak političara je da Srbiju uvedu u EU. Ovde vidimo razočarenje građana u političke elite“, smatra.

Kosovski premijer, kaže on, i dalje pokazuje infantilnost u međunarodnim odnosima.

„Priština i Beograd pokazuju koliko smo mi kao društvo nespremni za dijalog. Posredi je jedno infantilno vođenje politike, mislim da je loša odluka premijera Kurtija da ne ide na večeru koju organizuje Žozep Borel, mislim da to ne doprinosi dijalogu, mislim da je mnogo važnije fokusirati se na pravnoobavezujući sporazum, nego da Kosovo postane članica Saveta Evrope, mislim da to ne doprinosi dijalogu. Deluje mi da su ovakvi potezi više PR politika, nego što zaista želite da takve poteze podnesete“, kaže Beširi.

Celo gostovanje pogledajte u okviru emisije N1 Studio Live:

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare