Beširi: Poseta senatora jedan u nizu pritisaka na Beograd da uvede sankcije

Vesti 19. apr 202218:15 > 18:30 7 komentara
N1

"Poseta američkih senatora je samo jedan u nizu pritisaka koje će Beograd očekivati posle izbora, kada je u pitanju uvođenje sankcija Rusiji, a Aleksandar Vučić i vlada imaju sve manje prostora za balansiranje između istoka i zapada", kaže za N1 Naim Leo Beširi iz Instituta za evropske poslove.

Američki senatori Odbora za spoljne poslove Kris Marfi i Džin Šejhin, kao i senator Odbora za oružane snage Tom Tilis, naglasili su posle razgovora sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, da je u ovom istorijskom trenutku važno da sve demokratske zemlje Evrope pošalju jasnu poruku Rusiji i pozovu je na odgovornost. Senatori su dodali da Srbija mora da uskladi svoju spoljnu politiku sa Evropskom unijom.

„Ono što nam je predsednik (Boris) Tadić nekada doveo kao tri, pa onda i četiri stuba spoljne politike, mislim da se ti stubovi polako ruše i da je na nama kao suverenoj zemlji da odlučimo da li ćemo pratiti Rusiju, Belorusiju i slične zemlje, ili ćemo se voditi onim što je prvi nacionalni interes, a to je članstvo u EU, koje je u ekspozeima svih premijera, barem deklarativno, a tiče se reformi koje će voditi zemlju u članstvo u EU“, naglasio je Beširi u Danu uživo na N1.

O tome da li će Srbija vrlo brzo morati da se izjasni o sankcijama Rusiji, Beširi navodi da „sve više i više glasova i u Evropskom parlamentu i državama članicama EU imaju vrlo jasno pitanje – na čijoj je strani Srbija“.

POVEZANE VESTI

„Ili si ‘sa’ ili si ‘protiv’ EU. Ukoliko si protiv, što je takođe opcija za Srbiju, to vodi i ka određenim posledicama. Za početak bi bile finansijske posledice, Srbija godišnje više od 200 miliona evra primi od EU za razne infrastrukturne projekte, nemate bolnicu, školu niti put koji delimično ili u celosti nisu finansirani od EU“, kazao je gost N1.

Kako je rekao, dovoljno je da nam ukinu poklon, odnosno novac koji Srbija dobija a ne mora da ga vraća.

„Takođe, skoro 70 posto svega što Srbija proizvodi, od malina i paradajza do teške tehnike, izvozi se u EU. EU je naš najveći trgovinski partner. I nije isključeno da ukoliko Srbija nastavi da se ponaša ambivalentno prema ratu u Ukrajini, da će zemlje članice EU biti primorane da drugačije gledaju na Srbiju“, rekao je Beširi.

Prema njenim rečima, najgore bi bilo da Srbija #zavšti kao jedna Turska“.

„Da je toliko godina kandidat za članstvu u EU, a zbog toga što ne sprovodi reforme… Prosto je teško ubediti bilo koga u EU da Vučić za 10 godina apsolutne vladavine nije mogao ta pitanja da reši, osim ukoliko neće da ih reši“, kaže.

Jedan od senatora koji su danas posetili Beograd, izjavio je da će „biti uz Srbiju u narednim mesecima“. „Ponašanje i tok ovog rata je brutalan, na meti su civili i to demokratske nacije ne mogu tolerisati. Nadamo se da ćemo moći da budemo uz Srbiju narednih nedelja i meseci da pošaljemo tu poruku Rusiji“, dodao je Kris Marfi. Na pitanje da li to znači da očekuju da Srbija uvede sankcije Rusiji, Beširi kaže:

„Vidimo da je jedna od tema bila energetika, i – opravdano, Srbija je zabrinuta za predstojeću zimsku sezonu, Vučić je o tome više puta pričao. Moguce da je to poruka koja dolazi iz SAD, da, što je očigledno, postoji podrška prema EU koja dolazi iz SAD u narednih nekoliko godina, a postoji mogućnost da se na taj voz priključi i Srbija. EU je obećala zemljama Zapadnog Balkana da ako žele mogu da budu na zajedničkoj listi kada EU bude nabavljala gas i ostale energente, između ostalog, potencijalno i od Rusije, jer ukoliko bi Srbija bila zajedno sa članicama EU, ta ucenjivačka moć i način na koji bi Rusija mogla da reaguje prema Srbiji, moguće da bi mogao da bude ublažen“.

Ponuda koju nije lako odbiti

To je, kako je rekao, ponuda Beogradu koju nije lako odbiti.

A šta SAD očekuju od Srbije kada je u pitanju Kosovo? Beširi kaže da je to pitanje važnije od toga da li će Srbija uvesti sankcije Rusiji.

„Nisu važnije sankcije prema Rusiji koliko doći do pravno obavezujućeg sporazuma između Beograda i Prištine, iako bi Srbija, kada bi uvela te sankcije Rusiji, bila u boljoj poziciji. Ali, šteta je već napravljena, jer se u evropskim metropolama o Srbiji govori kao o jedinoj zemlji u Evropi koja nije uvela sankcije Rusiji, izuzimajući Belorusiju. To je nešto što bode oči ne samo političarima, već i građanima koji sutra mogu da glasaju da li Srbija zaslužuje pristup EU“, kazao je Beširi.

Američki senatori posle Beograda, odlaze u Prištinu.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare