Bešlin: Litija treba da bude predgrupa za sutrašnji miting SNS

Vesti 25. maj 202321:50 58 komentara

Istoričar Milivoj Bešlin izjavio je uoči mitinga vladajuće Srpske napredne stranke (SNS) da nije definisano šta je cilj skupa ako se održava kao kontra građanskih protesta protiv nasilja ocenivši da je reč o daljoj polarizaciji i radikalizaciji prilika.

“Prva stvar kojja je ključna je da li je Aleksandar Vućić definisao šta su ciljevi skupa. Zamišljen je kao nešto što treba da pruži odgovor mirnim građanskim protestima koji se održavaju pod parolom protiv nasilja i tuguju. Videćemo šta će biti poruka“, rekao je on.

Bešlin je istakao da kao odgovor u subotu očekuje da će građani ispisati istoriju i da će to biti najveće okupljanje u poslednjih pola veka.

Moguće je, kako je naveo, da će Aleksandar Vučić na skupu 26. maja da se odrekne svoje partije i da obznani formiranje svog pokreta, tražeći podršku za to.

Bešlin je govoreći o patrijarhu Porfiriju rekao da je neljudski i nehumano neobratiti se ljudima koji protestuju.

Upitan da li je litija verski ili politički događaj, Bešlin je rekao da nema sumnje da je ovo politički gest.

“Kao što ni jedna institucija ne donosi odluke mimo jednog čoveka na Andrićevom vencu, tako ni crkva ne donosi samostalno odluke, što ne znači da crkva ne stoji iza toga u političkom i ideološkom smislu. U pitanju je jedan politički gest crkve gde se litije koriste kao neka vrsta političke, ideološke demonstracije, njihove poruke i intencije su političke“, ocenio je on.

Prema njegovoj oceni, litija je odgovor na ono što se dešava na ulicama, otpor građanima i da vlast prema njegovim rečima koristi mehanizme da skrene pažnju sa njih.

“Litija treba da bude predgrupa za sutrašnji kontramiting, priprema javnosti na to“, naveo je Bešlin.

Kako je rekao, ako stavite kontroverznog vladiku Nikolaja Velimirovića, na čelo današnje litije želite da delite društvo i da doprinosite “daljoj fašizaciji društva što je trend koji režim čini punu deceniju“.

“Čak ni patrijarh German u vreme socijalizma nije pružao tako otvorenu podršku vlasti. Mogu da kažem da ni jedan patrijarh nije sebe ni crkvu stavio u službu režima kao Porfirije“, rekao je Bešlin.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare