Bešlin: Nasilna srbijanizacija Vojvodine deo ozbiljnije strategije duboke države

Vesti 21. dec 202210:46 56 komentara
Shutterstock

Istoričar Milivoj Bešlin ocenio je da se sprovodi "nasilna srbijanizacija" Vojvodine i optužio režim Aleksandra Vučića da koristi ultranacionalističke grupe kao "batinu" kojom se uništava proevrpska i levo-liberalna ideja, koja je "jedina stvarna alternativa vlasti".

Bešlin je u intervjuu za novosadski portal VOICE rekao da su se upravo u Vojvodini najviše razvijale takve ekstremističke grupe, jer je ta pokrajina „večito percepirana kao nedovoljno pouzdan element“.

„Fašizam teži poravnanju, nasilnom Glajhšaltungu (Gleichschaltung), kako se to nazivalo u Trećem Rajhu i zbog toga mora biti iskorenjena svaka vrsta različitosti“, ocenio je Bešlin.

Dodao je da je „srbijanizacija Vojvodine“ deo ozbiljnije strategije „duboke države“ Srbije u odnosu prema Vojvodini, da se na taj način Vojvodina ne samo drži u pokornosti, nego da se čitav proevropski-autonomistički pokret u pokrajini drži pod nekom vrstom pritiska.

Bešlin je ocenio da će Aleksandar Vučić ići dalje ka izolacionističkoj politici, u regionu će ići na dalju agresiju „prema državama koje smatra provizornim i privremenim – Bosna i Hercegovina, Kosovo, Crna Gora a možda i Severna Makedonija“, dok će prema iznutra pojačavati represiju i svoju ultradesničarsku retoriku.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare