Beta: DES umesto Euroaktiv.rs – jednostrano prekinuli saradnju

Vesti 27. nov 202213:40 7 komentara
DES
printscreen/DES

Novinska agencija Beta saopštila je da upućuje korisnike na njen novi Dnevni evropski servis (DES) kao vodeći izvor aktuelnih i obuhvatnih informacija i analiza o Evropskoj uniji i evroatlantskom povezivanju u regionu.

„Dnevni evropski servis (DES) unapređuje prethodnu Betinu ponudu na internetu koja je nosila naziv Euroaktiv.rs. Ta Betina platforma Euraktiv.rs bila je dva puta nagrađena za istraživačko novinarstvo. Preko nje je objavljeno desetak hiljada informacija i analiza o evropskom povezivanju“, navodi se u saopštenju.

Agencija Beta se, kako se dodaje, odlučila da pokrene novi Dnevni evropski servis pošto je kompanija Euraktiv.kom (Euractiv.com) u Briselu, posle dvanaest godina saradnje sa Betom, u oktobru ove godine jednostrano prekinula zajedničko poslovanje.

„Firma Euraktiv.kom, ne vodeći računa o dobrim poslovnim običajima i ne poštujući pravni sled, nije ponudila nikakvo objašnjenje za obustavu dugogodišnje saradnje. Euraktiv.kom znatan deo svog poslovanja ostvaruje uz finansijsku podršku Evropske komisije“, navodi se u saopštenju Bete i dodaje:

„Pre izvesnog vremena, međutim, Euraktiv.kom je zatražio od novinske agencije Beta da prepusti na internetu adresu Euractiv.rs beogradskom preduzeću Vajrles medija (Wireless media). Novinska agencija Beta nije od kompanije Vajrles medija dobila odgovor da li je od briselske firme Euraktiv.kom kupila pravo da koristi njeno ime i usluge na tržištu u Srbiji“, ističe se u saopštenju.

Kompanija Vajrles medija, prema pisanju beogradske štampe, u vlasništvu je beogradskog preduzetnika Igora Žeželja, zajedno sa više drugih preduzeća u medijskom sektoru. To su, pored ostalog, internet portal Mondo, dnevnik Kurir, Dox TV, itd.

U novinskim izveštajima se ukazuje na finansijske aranžmane kompanija u Žeželjevom vlasništvu sa državnim preduzećem Telekom Srbije koji su bitno uticali na porast njegovih prihoda, navodi Beta.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare