Bez informacije čiji je dron oboren, Vučić kaže – pustite da se pravimo naivni

Vesti 03. nov 202219:10 74 komentara

Osim tablica na relaciji Beograd-Priština ovih dana su aktuelni i dronovi. Povodom obaranja drona iznad vojnih objekata u blizini Raške, predsednik Srbije poručio da je u pitanju svojevrstan vid agresije i da, kako je rekao država ne želi sukobljavanja, ali ne može da dozvoli da joj neko špijunira vojsku. Stručna javnost objašnjava da tzv. komercijalni dronovi mogu da se koriste i za izviđanje u vojne svrhe. Još nema zvanične informacije o tome čija je letelica oborena.

„Nisu oni tamo bili da skupljaju sličice i da igraju klikere na trokiš nego zbog različitih stvari“, kazao je predsednik Aleksandar Vučić o dronovima.

Pročitajte još:

Video je Vučić NATO dronove koji ne slikaju fudbalere za album i ne traže rupe za klikere, ali oni su bili s one strane administrativne linije, pa vrhovni komandant dodatno pojašnjava da lete u skladu s rezolucijom 1244 i ne ruše se. Ali prethodnih dana primećene su i neke druge letelice, s ove strane, iznad srpskih kasarni i predsednik kaže da smo ih, pre obaranja, upozorili.

„A jel’ hoćete da vojska dopusti da joj neko špijunira kasarne? Jel’ hoćete da vojska pusti da nam uđu u svaki hangar, da nam prebrojavaju koliko metaka imamo, granata, mina, bombi i svega drugog na teritoriji centralne Srbije? kad obavljate takvu vrstu izviđanja i obaveštajnog rada, nedozvoljenog, to je svojevrstan vid agresije na suverenu zemlju. I zato to rade preko komercijalnih dronova“, rekao je Vučić.

Novinari su pitali kosovskog premijera čiji su dronovi.

„Pitajte njih, ne znam ja koji su dronovi ušli u Srbiju i odakle. Pa jer vi mislite da je u jednoj državi gde režim koji vlada nije demokratski, sve racionalno? Ima toliko iracionalnih postupaka tamo“, odgovorio je Aljbin Kurti.

Vojni analitičar Aleksandar Radić ipak zaključuje da ne vidi, kako kaže, zašto bi bilo neočekivano da Albanci to rade.

„Zdravorazumski je reći da je reč o dronu koji koriste Albanci za izviđanje i nije veliki rizik izgovoriti tako nešto kada je reč o uporištu u činjenicama. Ne mora da dođe s albanske strane, on je mogao da bude upućen i od strane nekih ljudi koji rade za njih na našem terenu“, kaže Radić.

Za sada je, kako to i piše u saopštenju Ministarstva odbrane, poznato da nije oboren dron za vojnu upotrebu, već manja, teško uočljiva komercijalna letelica.

„Najverovatnije ti multikopteri, pojednostavljujem prilično, oni što snimaju svadbe. To zvuči smešno, ali oni mogu da se koriste za izviđenje vrlo upotrebljivo, preko jednog ili dva brda negde od dva do osam kilometara možete da ih pošajete i to može da bude upotrebljivo za vojne svrhe“, kaže Petar Vojinović sa portala Tango Six.

General avijacije u penziji Sreto Malinović kaže da su komercijalni dronovi upotrebljeni verovatno zbog podizanja borbene gotovosti i da je država trebalo da postupi manje javno i bez dizanja tenzija.

Kaže da se „ova bombastična akrobatika oko upotrebe vojne snage pokazala veoma kontraproduktivnom“, a da je državni vrh „ispao smešan“.

„Način na koji je to prikazano, ispada kao da smo po metar drva poslali deset vagona“, rekao je Malinović.

Na kraju je i srpski predsednik upitan čiji je dron.

„Čini mi se da svi znamo i ko je obavio nešto u Baltičkom moru povodom Severnog toka, ceo svet zna, pa se svi prave naivni, pustite i nas da se malo pravimo naivni“, odgovorio je Vučić.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare