Bez odgovornih za ispuštanje šampona za pranje automobila u Đetinju

Vesti 31. maj 202321:27 10 komentara
đetinja
Printscreen Televzija LAV plus

Nakon ispuštanja velike količine šampona za pranje automobila u užičku reku Đetinju, inspekcije najavljuju podnošenje prijava protiv osobe koje je to učinila, ali ne saopštavaju njeno ime i prezime, i pored toga što su je zatekli u tom prekršaju, piše Danas.

Iako građani Užica izražavaju ogorčenje i zahtevaju da se saopšti identitet te osobe, Danasu je rečeno u Komunalnoj miliciji da „to ne mogu javno da saopšte, jer to ne bi bilo u skladu sa zakonom, pošto postupci protiv tog lica još uvek nisu pokrenuti“, prenosi Danas.

Dodaju da je ta materija ispuštena iz radnje za proizvodnju šampona za pranje vozila na Međaju, u kojoj je ranije bila auto-perionica.

„Iako je osoba zatečena u izvršenju toga, po zakonu ne smemo javno da saopštimo njen identitet, dok se protiv nje ne pokrene postupak“, nezvanično je rečeno Danasu u Komunalnoj miliciji, uz tvrdnju da se taj šampon „proizvodi od prirodnih boja“.

U zavisnosti od sadržaja zapisnika o nadzoru republičkog inspektora za zaštitu životne sredine, kako je Danasu objašnjeno, gradska i republička ekološka inspekcija mogu da reaguju podnošenjem prekršajnih prijava, a Komunalna milicija može novčano da kazni počinioca, na osnovu prekršajnog naloga.

U Republičkoj inspekciji za zaštitu životne sredine za Zlatiborski okrug, čije sedište je u Užicu, Danasu je rečeno da niko od njih ne može da komunicira sa medijima i da se obratimo PR službi Ministarstva zaštite životne sredine.

Naša redakcija se obratila toj službi i još uvek čeka odgovore na pitanja – ko je ispustio spornu materiju u reku, koja je to vrsta materije, da li je njeno ispuštanje ugrozilo živi svet u Đetinji, kao i to kakve su kazne za takav prekršaj.

„Šampon na biljnoj bazi“

Nakon što su se građani uznemirili kada su u ponedeljak, kasno popodne, videli da je Đetinja, kroz centar grada, potpuno pozelenela, Grad Užice se oglasio saopštenjem u kome je naveo da će vlasnik radnje iz koje je u reku ispuštena veća količina šampona za pranje automobila biti kažnjen i protiv njega će biti pokrenut prekršajni postupak.

„U saradnji sa građanima, otkriven je uzrok i počinilac ovog dela. Reč je o preduzetničkoj radnji koja se bavi proizvodnjom šampona za pranje automobila. Navodno, kako je izjavio vlasnik radnje, šampon se pravi na biljnoj bazi, a izlivanje u jaz na Međaju usledilo je prilikom pranja prostorija u kojima se odvija proizvodnja“, navodi se u saopštenju Grada.

Dalje se dodaje da „Grad najoštrije osuđuje neodgovorno ponašanje, koje je opravdano uznemirilo građane, bez obzira na to što nije bilo posledica po riblji fond“.

Zbog tog, ali i ranijih sličnih ugrožavanja Đetinje, užički odbor Srpske stranke Zavetnici je zatražio ostavku gradske većnice za zaštitu životne sredine, koja se tim povodom nije oglasila.

Iz Građanske čitaonice „Libergraf“ navode da su aktivisti tog udruženja građana reagovali kada su primetili intenzivno zelenu boju rečne vode i da su „identifikovali uzrok i počinioca, odnosno preduzetničku radnju koja se bavi proizvodnjom šampona za pranje automobila“.

„Vlasnik radnje je izjavio da se šampon pravi na biljnoj bazi, a izlivanje u jaz na Međaju se dogodilo prilikom pranja prostorija u kojima se odvija proizvodnja“, navode u „Libergrafu“ i ističu da su na njihov poziv reagovale gradska i republička ekološka inspekcija.