Bez žurbe: Srbija 2,5 meseci nakon izbora ni blizu nove vlade – dokle može tako?

Vesti 18. jun 202219:0557 komentara

Gotovo 80 dana, odnosno duže od dva i po meseca, Vlada radi u tehničkom mandatu. Ministri se ponašaju kao da izbora nije ni bilo, a pitanje je da li je i ko od njih počeo da se priprema da neće biti deo sledeće vlade. A dokle može tako i zašto sve traje toliko dugo?

Mnogi su poučeni iskustvom iz prethodnih izbornih ciklusa očekivali da nova vlada neće brzo. I bi tako. Ni ne može pre novog saziva parlamenta, kog pak nema dok se ne okonča glasanje u Srbiji započeto još 3. aprila.

Sve koči jedno biračko mesto u Velikom Trnovcu, gde će se glasačke kutije postaviti po četvrti put. Ukoliko ne bude političkog dogovora i Socijalistička partija Srbije i Koalicija Albanaca Doline opet podnesu prigovore, kraja neće biti.

POVEZANE VESTI

„Najmanje na preko 400 biračkih mesta su postojale slične nepravilnosti, ali nije postojao interes političkih stranaka da insistiraju na zakonitosti. Praktično gledajući, u teoriji, mi možemo ovaj izborni proces ovako da odugovlačimo i ponavljamo u nedogled, dokle god za to postoji politički interes, a do sada očigledno je postojao“, kaže programski direktor Crte Raša Nedeljkov.

Da li osim borbe za poslanička mesta postoji još neki motiv? Politički analitičar Đorđe Vukadinović uveren je da postoji.

„Jedan je stara želja vlasti, konkretno gospodina Aleksandra Vučića da sve predstavi tako da je on jedina institucija u zemlji i da nijedna druga nije potrebna“, navodi Vukadinović.

Drugi motiv je još važniji, nastavlja Vukadinović, a odnosi se na donošenje problematičnih odluka.

„Naravno da će te odluke, kakve god bile, ne mislim tu samo na eventualno pitanje uvođenja sankcija Rusiji, nego i neke druge stvari, da će ih uvek doneti Aleksandar Vučić. Ali uvek može da se zakloni iza toga da nisu kompletirane institucije, nije kompletirana vlada, nije oformljen parlament“, dodaje.

Inače, i za drugu vladu Ane Brnabić takođe se načekasmo – 129 dana trajao je proces. Ni druga vlada Aleksandra Vučića 2016. nije žurila, pa je formirana 109. dana nakon parlamentarnih izbora.

A ako se nastavi ovim tempom i sve bude okončano tek na jesen, vladajući mogu da obore rekord u dužini formiranja izvršne vlasti, onaj postavljen 1998, kada se na drugu vladu Mirka Marjanovića čekalo 184 dana.

U Crti ukazuju na to da je juče usvojen prigovor Koalicije Albanaca Doline, pre isteka predviđenih 72 sata, čime je ubrzan proces.

„Na osnovu ovih indirektnih pokazatelja, možemo možda zaključiti da postoji sada namera da se makar formalno-pravno izborni proces završi“, mišljenja je Raša Nedeljkov.

Ali, onda opet ostaje rok od 30 dana za konstituisanje Narodne skupštine i onda još 90 za formiranje vlade. Da li će se požuriti ili čekati krajnji rok, zavisi od onih koji imaju većinu, a time i najveću moć.

Komentari

Vaš komentar