Biber: Izgovor Brnabić o neuvođenju sankcija Rusiji u EU se tumači drugačije

Vesti 17. mar 202213:33 > 15:0024 komentara
N1

Profesor Univerziteta u Gracu Florijan Biber kaže za N1, komentarišući posetu austrijskog kancelara Karla Nehamera Beogradu, da je siguran da postoji neka poruka zvaničnika Evropske unije da bi bilo bitno da se Srbija pridruži sankcijama Rusiji. "Nije pitanje samo usklađivanja, već je pitanje vrednosti. Premijerka (Ana Brnabić) je rekla kao izgovor da je Srbija bila pod sankcijama, ali u EU se to tumači drugačije, da je to zbog dobrih odnosa sa Rusijom, a ne zbog iskustva sa sankcijama", kazao je on.

Profesor kaže da je očigledno da Srbija odlaže odluku o uvođenju sankcija Rusiji do izbora. „Srpska vlada pokušava da ne zauzme jasan stav. Srbija će nastaviti sa tom politikom i posle izbora, ako se ne poveća pritisak Evropske unije“, rekao je.

On dodaje da je prilično jasno da će se povećati pritisak na Srbiju da to učini.

Povezane vesti:

„Srbija je jedina je zemlja u Evropi (koja nije uvela sankcije Rusiji), to je teško razumljivo Evropskoj uniji, pogotovo ako se rat pogorša, biće teže razumljivo zašto se Srbija ne pridružuje sankcijama“, kazao je profesor Biber.

Biber je kazao da unutar EU ne postoji spremnost da se prave sankcije na ruski gas i da zato ne postoji pritisak na Srbiju da to uradi i dodao to nije sada na dnevnom redu.

Kaže i da je poruka Zapadnom Balkanu jasna.

„Zapadni Balkan ima budućnost, ali nema baš nekog napretka prema Evropskoj uniji, postoje razgovori kako tom procesu dati novu energiju, neki zvaničnici su rekli da je sada prilika da zemlje Zapadnog Balkana pokažu svoju zapadnu orjentaciju da su spremni da se bezuslovno pridruže EU, teško je integrisati Zapadni Balkan bez Srbije, Srbija je najveća zemlja“, ocenio je Florijan Biber.

Pogledajte gostovanje u emisiji N1 Studio Live:

Najnovije informacije pratite u našem BLOGU UŽIVO i na stranici RAT U UKRAJINI.

Komentari

Vaš komentar