Biber: U EU još veruju da će Vučić rešiti Kosovo, on preživljava gajeći tu nadu

Vesti 09. feb 202320:28 38 komentara

Sjedinjenim Američkim Državama i Evropskoj uniji je trenutno bitnije da Srbija postigne kompromis sa Kosovom i uvede sankcije Rusiji, nego unutrašnja politika u Srbiji, rekao je u "Iza vesti" na N1 Florijan Biber, profesor Univerziteta u Gracu. On je istakao da zbog toga ima strah da se ulazi u novi ciklus stabilokratije. Biber ocenjuje da se u međunarodnoj zajednici predsednik Aleksandar Vučić i dalje vidi kao osoba koja je u stanju da reši problem s Kosovo, što on koristi zarad sopstvenog opstanka na vlasti.

Govoreći o mogućnosti novog ciklusa stabilokratije u Srbiji, zbog prioriteta međunarodne zajednice, Biber kaže da Vučić dobro igra s tim i da mu je bitno da ostane na vlasti.

„On korisiti te međunarodne prioritete za sovoje sopstvene interese“, rekao je Biber.

Ipak, napominje da će se u jednom trenutku, kada se reše prva dva pitanja, vratiti pažnja na unutrašnje reforme i da Srbija ne može da postane članica Evropske unije bez demokratizacije.

Gost emisije „Iza vesti“ je 2019. godine, u drugačijim političkim okolnostima u svetu, rekao da se EU trudi da se ne zameri Vučiću zbog Kosova. Upitan da li je sada drugačije, odgovara da još postoje političari i zvaničnici u EU koji se nadaju da će Vučić nešto uraditi s Kosovom.

„Još uvek je utisak da je on taj čovek koji je u stanju da reši odnose s Kosovom i to očekivanje još postoji. Vučić preživljava na toj ideji, ideji da je on taj čovek koji će uraditi taj posao. On gaji tu nadu prema Zapadu da je on taj čovek“, istakao je Biber.

Govoreći o francusko-nemačkom planu za Kosovo, sagovornik N1 kaže da to neće biti konačno rešenje već međukorak. Eskalacije i sukobi, prema njegovim rečima, i dalje mogu da se nastave što, dodaje, Vučić može da koristi za domaću i međunarodnu publiku.

Kaže i da je Vučić prihvatio ponuđeni plan jer se nada da ga druga strana neće prihvatiti.

„To bi bilo idelano za njega, da plan padne zbog stava vlade na Kosovu. To se neće desiti. Prihvatanje plana je bio bačin na koji je on prebacio odgovornost na Prištinu“, ocenjuje Biber.

Kaže i da za Kosovo u ovom trenutku nije bitno da ga Srbija de facto prizna kao nezavisnu državu, već posledice prihvatanja francusko-nemačkog plana, a to je da pet članica EU promeni svoj stavi i prizna Kosovo. To bi Kosovu omogućilo da postane članica EU i NATO bez priznanja Srbije.

Biber ocenjuje da je zbog toga bitan stav tih pet članica EU i da li će one prihvatiti ponuđeni predlog rešenja kosovskog problema.

„Mi to ne znamo. Ako nemamo unapred tamo, onda sumnjam da će taj plan proći i onda neće biti ništa u Birselu. Sada podržavaju, a drugi korak je da priznaju Kosovo“, zaključio je Biber, odgovarajući na pitanje o mogućem susretu predsednika Srbije i kosovskog premijera Aljbina Kurtija u Briselu.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare