Bilčik: Ako Srbija želi da napreduje ka EU, mora da napravi jasne izbore

Vesti 25. jan 202323:03 26 komentara
srbija eu n1
N1

Prošlo je vreme kada ste mogli da sedite na više stolica - ako Srbija želi da napreduje ka EU, mora da napravi jasne izbore, a ako Srbija sedi u začelju voza za EU, onda se podrazumeva da to sa sobom nosi neke posledice, izjavio je izvestilac Evorpskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik.

On je u intervjuu za Glas Amerike poručio da u Briselu nema razgovora o prekidu pregovora sa Srbijom, ali da neće biti napretka u pregovaračkom procesu ako ne bude pomaka u domenu vladavine prava, dijalogu Beograda i Prištine i usklađivanju spoljne politike sa Briselom – pre svega u domenu sankcija Rusiji.

Bilčik je ponovio upozorenje da strane investicije mogu biti ugrožene zbog aktuelne pozicije Srbije.

„Što više Srbija bude uradila na reformama, demokratiji i usklađivanju, biće lakše diskusije u dijalogu Beograda i Prištine. A što više bude napredovala u dijalogu, biće lakše otvaranje i drugih oblasti u evropskim integracijama. Znači, sve je to povezano u jedan paket, i taj paket se ne može izbeći“, rekao je Bilčik.

On je nedavno podneo nacrt izveštaja o Srbiji, o kojem će Odbor za spoljne poslove glasati u februaru, a očekuje se da ga Evropski parlament usvoji u maju. Na konstataciju kako vlasti u Begradu često naglašavaju da, politikom prema Rusiji, Srbija štiti svoje nacionalne interese i da kao suverena zemlja ima pravo da vodi politiku kakvu želi, Bilčik je na pitanje može li sa ovakvim vezama sa Rusijom u EU, odgovorio kako je „vreme da se napravi izbor“.

„To je poruka koju šaljemo sve vreme od februara 2022. i neće se promeniti. Srbija mora da izabere. Srbija je suverena zemlja za koju verujem da joj je mesto u EU, i da ima kapacitet da ispuni uslove za članstvo. Samo je potrebno doneti neke teške političke odluke“, naglassio je Bilčik.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare