Bilčik: Da se potrudimo da na narednim izborima učestvuju sve političke snage

Vesti 25. feb 202113:19 > 15:02 34 komentara
vladimir bilčik n1
Izvor: N1

"Nadam se da kroz međustranački dijalog možemo da imamo širi politički razgovor u Srbiji o boljim uslovima za izbore. Za mene je jedan od ključnih ciljeva da se potrudimo da na narednim izborima učestvuju sve snage koje su bojklotvale", poručuje izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju i jedan od posrednika u dijalogu Vladimir Bilčik.

Bilčik kaže da će razgovor početi 1. marta.

„Prisustvovaće Ivica Dačić, radujem se susretu, biće naravno onlajn, biće tu i Dejvid Mekalister i bivši poslanici EP, Flekenštajn, Kukan, Fajon i ja, to će biti inauguralni sastanak koji će otvoriti put za naš rad narednih nedelja i meseci“, kaže Bilčik.

Povezane vesti:

Objasnio je da se međustranački dijalog odvija na poziv vlasti u Srbiji i dodaje da je EP pozvan da pomogne.

„Posredujemo između svih proevropskih snaga, pozvani smo prvi put 2019. i sada nastavljamo s drugom fazom dijaloga. Skupština i predsednik Skupštine su ključni partneri, i mi smo poslanici i poštujemo parlament. Moramo da razgovaramo kako ćemo dalje da radimo“, rekao je.

Na pitanje da li misli da će vlast i opozicija napraviti dogovor, Bilčik kaže da je jedina kredibilna budućnost Srbije u Evropi i da da tome treba da se radi.

„Imamo dijalog da stvorimo veće poverenje među strankama koje žele da pomognu Srbiji na putu integracija. Nadam se da kroz dijalog možemo da imamo širi politički razgovor u Srbiji o boljim uslovima za izbore. Za mene je jedan od ključnih ciljeva da se potrudimo da na narednim izborima sve snage koje su bojkotovale učestvuju. Jedini način da se promeni politika je kroz punopravno učešće u institucijama“, objasnio je Bilčik.

„Srbija napravila napredak, ali predstoji mnogo zadataka“

U Spoljnopolitičkom odboru Evropskog parlamenta izglasan je izveštaj o Srbiji, u kojem se ističe da će tempo pristupnih pregovora sa Evropskom unjiom odrediti „istinsko poštovanje osnovnih prava i normalizacija odnosa sa Kosovom“. Bilčik kaže da su imali detaljan razgovor o tom izveštaju i da je dokument stvar kompromisa.

Povezane vesti:

„To je solidan i realtsičan dokument i moramo da ga posmatrtamo kao celinu, a ne da gledamo samo nekoliko pasusa. Ukupna poruka dokumnenta je da je Srbija napravila napredak kada se radi o integracijama, pre svega u dijalogu s Prištinom, cenim i što je nova vlada shvaila evropske integracije kao prioritet, to su dobre poruke“, naveo je izvestilac.

Međutim, dodaje, predstoji mnogo zadataka.

„Među njima su oni koji se tiču reforme pravosuđa i ukupnih poboljšanja u vladavini prava. Želeo bih da na tome radimo. Mi nemamo konačni tekst, imaćemo ukupni tekst narednih dana, hajde da pričamo kada bude javno objaljen, a posebno kada prođe glasanje“, dodaje.

Na pitanje da li je dijalog Beograda i Prištine ključna stvar, Bilčik odgovara da ima više ključnih elemenata.

„Potrebno nam je jasno opredeljenje političkih snaga u pravcu EU, postoje razna pitanja i problemi u vladavini prava i pravosuđu, gde su potrebne ozbiljne reforme koje zahtevaju i promenu Ustava, to nije lak zadatak. Srbija mora i da uskladi spoljnu i bezbednosnu politiku sa odnosima EU, važan deo tog procesa je dijalog Beograda i Prištine i na kraju normalizacija odnosa. To je u inetersu svih u regionu, i u interesu evropske budućnosti Srbije. Podržavamo rad Lajčaka, otvorili smo dobar prostor za dijalog. Želim da se zahvalim srpskom rukovodstvu jer su igrali konstruktivnu ulogu u dijalogu i nadam se da će tako biti i dalje“, kaže Bilčik.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare