Bilčik: Do sada nije ustanovljena veza Beograda sa incidentom u Banjskoj

Vesti 18. okt 202310:32 29 komentara
N1

Do sada nije ustanovljena jasna veza između zvaničnog Beograda i onoga šta se dogodilo u Banjskoj i zato pozivati na uvođenje sankcija pre kraja istrage nije konstruktivan put napred, kao što nije ni kritikovanje izvestilaca Evropske unije (EU), kaže u intervjuu za Kosovo onlajn izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik.

Moramo nastaviti dijalog. Ne postoji plan B. Uvek smo govorili da jedini put napred u odnosima Beograda i Prištine jeste dijalog, a da su sve druge alternative tragične, naglasio je Bilčik.

Prema njegovim rečima, moramo da se vratimo dijalogu, svako mora da bude ozbiljan, i da se posveti dijalogu, to je u interesu svih, pogotovo ljudi koji su na Kosovu, svih koji su tamo, i Srbi i Albanci.

U suprotnom, imaćemo veoma drugačiju sliku, koja se nikome od nas neće svideti. Dijalog je jedini način, poručio je Bilčik.

Povodom događaja u Banjskoj, on smatra krucijalnim da znamo sve činjenice i da su potrebni jasna i kredibilna istraga o tome šta se dogodilo, isporučivanje pravde i naučene lekcije.

Događaji u Banjskoj su primer šta se može dogoditi ako nas politika, dijalog i komunikacija iznevere. I to je potencijalno veoma eksplozivno, pogotovo na Zapadnom Balkanu i pogotovo kada pričamo o odnosima Beograda i Prištine, upozorio je Bilčik.

On je naglasio da su pre događaja u Banjskoj mnogi koji pažljivo prate dijalog bili veoma frustirani Prištinom i činjenicom da nije bila posvećena pogotovo kada je u pitanju Zajednica srpskih opština.

Posle Banjske, sve oči su uperene takođe prema Beogradu i na to ćemo obratiti pažnju u rezoluciji Evropskog parlamenta, rekao je Bilčik i dodao da ne zna kakva će biti konačna verzija.

On je najavio da će restriktivne mere biti adresirane u rezoluciji, u šta nema sumnje, ali je objasnio da je njegova politička grupa za to da se usvoje restriktivne mere protiv Srbije i Beograda samo ukoliko bude utvrđena jasna konekcija između događaja u Banjskoj i liderstva u Beogradu.

Do sada to nije bilo ustanovljeno, naglasio je Bilčik i podsetio da će Evropski parlament imati političku rezoluciju, ali da je odluka o bilo kakvim merama protiv Beograda rukama članica EU i Saveta EU.

Rano je reći šta će se dogoditi. Trebalo bi dobiti sve činjenice, pravdu, i istragu uraditi na najbolji mogući način. Takođe, vreme je od presudnog značaja“, napomenuo je Bilčik.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare