Bilčik: Dokument o izbornim uslovima jeste korak napred, bojkot nije rešenje

Vesti 18. sep 202114:11 > 14:5942 komentara

Jedan od predstavnika Evropskog parlamenta koji su učestvovali u međustranačkom dijalogu opozicije i vlasti u Srbiji, Vladimir Bilčik izjavio je da dokument o izbornim uslovima koji je razmatran tokom poslednja dva dana jeste korak napred i da se nada da će učesnici biti angažovani u sprovođenju mera iz tog dokumenta, iako razume da njime nije svako zadovoljan u potpunosti. Kaže i da je zadovoljan što je vladajuća većina spremna na sprovođenje mera.

On je novinarima rekao da su sastanci koji su održani juče i danas u ovkiru međustranačkog dijala, deo procesa koji je počeo pre više meseci i „koji nas je sve pokrenuo i odveo do toga da se napravi neki pomak“, rekao je Bilčik.

Povezane vesti

Naglasio je da je dijalog važan deo evropskog puta i perspektive Srbije i da se nada da u tom duhu može da bdue nastavljena saradnja sa partnerima iz Srbije.

„Mi smo izradili dokument na osnovu povratnih informacija koje smo odobili od učesnika u međustranačkom dijalogu. U tom dokumentu mi smo identifikovali niz kontkretnih mera koje bi pomogle Srbiji da unapredi političke uslove za naredne izbore“, rekao je Bilčik i najavio da će taj dokument biti dostupan javnosti.

Ističe i da smatra da su predložene mere izvodljive i da bi mogle da pomognu da se stvori „jedna klima poverenja“, te da se politika promeni u korist građana, u skladu sa standardima EU.

„Dokumet će vam biti na raspolaganju, njega su predložili kofasilitatori, a želeli bismo da pozovemo sve koji su učestvovali u međustranačkom dijalogu da aktivno rade na sprovođenju sadržaja ovog dokumenta. Smatramo da je ovo jako važan iskorak i da bi dobro bilo da svako radi na tome“, kaže.

On je najavio da će EP nastavitio da pratimo sprovođenje mera ovog procesa i da su evroposlanici spremni da se zbog toga vrate u Srbiju.

„Razumemo da nije svako zadovoljan u potpunosti i da imaju određena pitanja, ali smatramo da ovo jeste korak napred i nadamo se da će učesnici biti angažovani u sprovođenju mera“, dodao je.

Kaže i da u EP smatraju da bojkot institucija i izbora nije način da se ostavri napredak kada je reč o evropskom putu Srbij. „Nadam se da će svi imati to na umu u predstojećim nedeljama“, dodao je.

„Verujemo da je to odlučujuće u smislu demokratije u ovoj zemlji, ali i odluka koje će uslediti o Srbiji na nejnim evropskom putu“, istakao je Bilčik.

Komentari

Vaš komentar